Регистрација стамбених заједница 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Регистрација стамбених заједница
Trenutno na sajtu: 620       |       Podeli:
05.09.2017 | 0 коментар(а)



Моравички управни округ обавештава грађане да је у току регистрација стамбених заједница које се

налазе на територији града Чачка и општина Горњи Милановац, Ивањица и Лучани, наводи се у саопштењу начелника Моравичког округа Слободана Јоловића.

Све неопходне информације доступне су грађанима на шалтерима у градској и општинским управама, као и на њиховим сајтовима.

Документација за пријаву стамбених заједница у Регистар се подноси на шалтерима градске и општинских управа у Чачку, Горњем Милановцу, Ивањици и Лучанима сваким радним даном у времену од 7 до 15 часова.

Ступањем на снагу Закона о становању и одржавању зграда прописана је обавеза скупштина или савета зграда да у року од шест месеци од дана почетка рада Регистра (12.07.2017.) изврше регистрацију стамбене заједнице подношењем пријаве регистру од стране управника или другог законом овлашћеног лица.

На тај начин створили су се предуслови да се побољша систем управљања и одржавања у стамбеним зградама. Управо, због увођења ефикасног система управљања, стамбеној заједници као организацији власника посебних делова, дата је могућност да буде носилац свих права и обавеза у својству правног лица, и то не само у пословима који се тичу одржавања и коришћења зграде, што је било по претходном законском решењу, већ у пуном правном промету.

У том смислу, било је потребно да се другачије уреди и регистрација стамбених заједница, као и да подаци о стамбеној заједници и управнику буду јавно доступни. Законом је, по први пут, успостављен јединствени систем регистрације стамбених заједница у целој земљи, чиме се замењује досадашња различита пракса вођења евиденције о стамбеним зградама.

Регистрација стамбених заједница је предвиђена као ”једношалтерски” систем, којим се обезбеђује регистровање података о стамбеној заједници на једном месту, а Решења о регистрацији стамбених заједница биће јавно доступна на интернет страни Републичког геодетског завода.

Иначе, укупан број регистрованих стамбених заједница закључно са 31. августа 2017. године у Републици Србији је 951, а у Моравичког округу 10 од чега у Чачку 6, Горњем Милановцу и Лучанима по 2 док у Ивањици то нису учинили станари ни једне зграде за колективно становање.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.099.457 посета
Тренутно на сајту: 622 посетилац(a)