Највећа плантажа органских јагода налази се у Бајиној Башти: Црвени плодови стизали чак и до Јапана 


Danas smena sunca i obIaka i bez kiše, od petka sledi toplije vreme              Otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu 27.aprila              Popadić: Pravnica Dragana Golubović novi vd direktora JKP Lim              Pokrenuta inicijativa za oslobađanje od naplate takse za ulazak u NP Tara svih vozila sa užičkim tablicama              Vučić: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, 11 godina ZSO nije ni na vidiku             

 
Највећа плантажа органских јагода налази се у Бајиној Башти: Црвени плодови стизали чак и до Јапана
Trenutno na sajtu: 294       |       Podeli:
05.12.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Мироје Маровић један је од многих који је трбухом за крухом пре десет година отишао у иностранство. Међутим, пре три године овај рођени
Фото: РИНА

Београђанин се вратио у Србију и то у Бајину Башту где је зарађени новац уложио у пољопривреду и није се покајао.

“Са партнерима сам одлучио да посадим јагоду зенга зенгана, која је најбоља сорта за индустријску прераду. Обично поље смо узорали, нађубрили, посадили јагоду и тако од ливаде за само месец дана направили плантажу. Данас јагоду узгајамо на 17 хектара”, прича Мироје за РИНУ.

Он каже да ко год хоће да ради, може и да заради. Цена јагоде креће се од 2,5 до 2,8 евра по килограму, а овогодишњи род био је 150 тона. Мироје са својим партенрима ништа не препушта случају, па су направили и хладњачу у којој њихови плодови чекају јачу цену.

“Видим да поједини воћари, нарочито кад је малина у питању, након лоше сезоне одустају од производње. То дефинитивно није решење, јер тржиште је изузетно промењиво и треба бити стрпљив”, каже овај воћар.

Ове године, након свих неопходних провера и тестирања, његови засади су добили и органски сертификат тако да ће се јагоде из Бајине Баште продавати у свим европским земљама, али и у Сједињеним Америчким Државама. Међутим, оно што је било изненађење јесте да су јагоде стигле чак и до далеког истока.

“Преко Пољопривредне стручне службе из Ужица сазнали смо да су купци Јапанци. То нас је одушевило и дало додатни ветар у леђа да наставимо са производњом”, рекао је Мироје.

Квалитетна органска прихрана, наводњавање кап по кап и добри берачи су најбитнији за успешан узгој овог воћа, а да успех не би изостао неопходно је поред финансијских средстава у производњу јагода уложити целодневни труд, али и живце, закључио је Мироје и додао да је мир који има у Бајиној Башти успешно заменио светла Београда.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.700.465 посета
Тренутно на сајту: 295 посетилац(a)