Владика Јоаникије и свештеници пуштени на слободу 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Владика Јоаникије и свештеници пуштени на слободу
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
16.05.2020 | 0 коментар(а)



Епископ будмиљанско-никшићки Јоаникије и свештеници Српске православне цркве Слободан Јокић, Данило Зиројевић,

Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић пуштени су око поноћи на слободу.

Владика и свештеници након пуштања из притвора дошли су испред зграде тужилаштва  у Никшићу где  их је сачекало неколико хиљада грађана који су ту од јутарњих сати.

Они скандирају ” владика, победа” и “Никшићани бране светиње”.Након изласка из притвора Јоаникије се обратио грађанима којима се захвалио на подршци. Нагласио је да се полиција према њима у притвору понашала крајње професионално, и никаквих замерки на њихово поступање нема. Међутим, искористо је прилику и критиковао власт за коју каже да су јој “само вера и  црква проблем”.

“Хоћемо слободу вере, хоћемо да се поштују Устав и закон. Они су донели закон не поштујући Устав своје државе”, казао је Јоаникије јасно алудирајући на власт.

Он је рекао да ће “њихова борба” дуго да траје и позвао грађане да се достојанствено разиђу.

Јоаникије и свештеници приведени су због литије на дан Светог Петра Цетињског на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања. Тада им је након давања исказа у никшићком центру безбједности одређено задржавање до 72 сата.

Њима је раније био одређен притвор од 72 сата.

Када су грађани који су били окупљени испред зграде тужилаштва сазнали за одлуку почело је скандирање “Владика, побједа” и “Никшићани бране светиње”.

Руководилац Основног државног тужилаштва (ОДТ) у Никшићу, Стево Шекарић рекао је вечерас новинарима да Јоаникију и осморици свештеника неће бити продужено задржавање, а о детаљима ће бити ријечи сјутра на конференцији за новинаре која је заказана за 10 часова.

Очекује се да владика и свештеници након пуштања из притвора дођу испред зграде тужилаштва и обрате се грађанима који од јуче у девет часова ујутро чекају одлуку.

Испред тужилаштва у Никшићу вечерас се налази више хиљада грађана који су се ту окупили још јутрос у девет часова у знак протеста због хапшења Јоаникија и свештеника.

Основно државно тужилаштво у Никшићу ноћас је донело одлуку да се Јоаникије и свештеницима СПЦ не продужи притвор.

Ту информацију медијима је саопштио руководилац ОДТ-а у Никшићу Стево Шекарић, додајући да ће више детаља бити саопштено сутра на прес конференцији која је заказана за 10 часова.

ГЗС/ Нова




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vladika svestenici sloboda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.262.731 посета
Тренутно на сајту: 323 посетилац(a)