Отворена изложба ученичких фотографија 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Отворена изложба ученичких фотографија
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
10.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Млади људи све чешће изражавају таленат, бунт или емоцију кроз медиј уметничке фотографије и њен утицај се веома брзо шири.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ већ традиционално подржава и промовише стваралаштво младих у свим областима уметности и културе, па тако и фотографије. У прилог томе говори чињеница да је у уторак, 9. маја 2017. године у чачанском Клубу Дома културе, по шести пут отворена изложба ученичких фотографија које су стигле на Конкурс расписан у оквиру 54. „Дисовог пролећа“.

Тема овогодишњег Конкурса за најбољу дигиталну фотографију била је слободна што је допринело већем одзиву младих аутора. Укупно је 238 ученика (111 ученика основних и 117 из средњих школа) послало 630 радова. О најбољим радовима одлучивао је трочлани жири, и то у две категорије – основна и средња школа. Жири који су чинили Миленко Савовић, мајстор фотографије Фото савеза Србије (председник), Бојан Пајић, дипломирани фотограф и Александар Вукајловић, библиотекар-информатичар, одлучио је да се награди осам и изложи 58 фотографија.



У  категорији  основних школа прву награду је освојио је Богдан Гуглета, ученик Основне школе „22. децембар“ из Доње Трепче, друга награда је припала Александри Радовић, ученици Основне школе „Милан Благојевић“ из Лучана, док су трећу награду поделиле Тијана Лазовић и Исидора Пртењак, ученице ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана.

У категорији средњошколаца награђени су: Јована Пантић, ученица Техничке школе из Чачка – прва награда,  друга је отишла у руке Теодоре Крунић, ученице Уметничке школе, а трећу награду деле Мартин Стаменковић и Анђела Станић, ученици Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка.

Захвалнице за посебно ангажовање добиле су професорке ликовне културе: Драгана Марић (Техничка и Медицинска школа у Чачку), Наташа Копривица (ОШ „Милан Благојевић“, Лучани) и  Лела Томашевић (ОШ „Бранислав Петровић“, Слатина и ОШ „Владислав Петковић Дис“, Заблаће).

Изразивши задовољство квалитетом и бројем пристиглих фотографија, публику је поздравио др Богдан Трифуновић, директор Библиотеке. Он је рекао да су на Конкурсу учествовали ученици од другог разреда основне школе, па све до матураната и да је за то можда заслужна Летња школа фотографије која се прошле године одвијала у просторијама Библиотеке, а реализовао ју је у оквиру Летњих дана културе дипломирани фотограф, Бојан Пајић.

Миленко Савовић, председник жирија, отворио је изложбу најбољих радова основаца и средњошколаца Моравичког округа који су кроз слободну тему исказали свој доживљај или инспирацију. Он је захвалио Градској библиотеци  на истрајности у организовању овог конкурса као и менторима који раде са ученицима. Уз похвале за велико интересовање, Савовић је апеловао на младе уметнике да фотографије чувају у својим рачунарима, јер „скоро 60% фотографија које су стигле на Конкурс није испуњавало основне техничке параметре... ученици су их вероватно „скидали“ са својих Facebook i Instagram профила, и резолуција је била сувише мала за штампање фотографија.“

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.254.090 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)