Обележена годишњица Kолубарске битке 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Обележена годишњица Kолубарске битке
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
04.12.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Полагањем венаца на спомен-бисту војводи Живојину Мишићу, ђенералу Терзићу,

споменику 1300 каплара и на спомен-обележја у Бољковцима, представници општине Горњи Милановац, представници Војске Србије, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Удружење резервних војних старешина, обележили су годишњицу Kолубарске битке и тиме одали почаст славним војницима.

На бисту Живојина Мишића, венац је у име општине Горњи Милановац положила заменица председника општине Јадранка Достанић.

Kолубарска битка или Сувоборска битка је најзначајнија битка између војске Kраљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату.
Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 км на простору долине реке Kолубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен.
После вишедневних тешких борби, српска војска се морала повући на резервне положаје северозападно од Горњег Милановца. Тиме је сужена линија фронта, војници су добили три дана одмора, а јединице су добиле незнатну допуну људства и додатну артиљеријску муницију.
Врховна команда и команда Прве армије, процениле су да је наступио моменат за противофанзиву.

Под командом Живојина Мишића, Прва армија, која се налазила на тежишту дејства, 3. децембра у 7 сати изјутра започела је из рејона Горњег Милановца тзв. „Рудничку офанзиву“, општи напад и за свега два дана сломила отпор непријатеља на Сувобору, потискујућу аустроугарску Шесту армију према Сави. 

Упоредо са њом, Друга и Трећа армија разбиле су аустроугарску Пету армију јужно од Београда и до 15. децембра протерале је из Србије.

 

Окончана је успешном противофанзивом против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цео свет очекивао вести о капитулацији Kраљевине Србије.

Битка је у својим фазама била рововског типа. После победе српске војске у Kолубарској бици на српском фронту до почетка јесени 1915. завладало је затишје.

Пригодно предавање на тему Kолубарска битка, присутнима је одржао историчар Александар Марушић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


godisnjica kolubarske bitke gornji milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.831.524 посета
Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)