Спроведен пројeкат “Мапирање потреба деце и младих са проблемима у понашању”, Закључак – неопходно формирање саветовалишта! 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Спроведен пројeкат “Мапирање потреба деце и младих са проблемима у понашању”, Закључак – неопходно формирање саветовалишта!
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
16.10.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Центар за социјални рад града Чачка у сардњи са Националном службом за запошљавање и локалном самоуправом,

спровео је јавни рад под називом “Мапирање потреба деце и младих са проблемима у понашању”.

Финансијска средстава обезбедио је град Чачак у износу од 405 хиљада динара, а са евиденције НСЗ ангажована су два дипломирана социјална радника и један специајлни педагог. Нови кадрови уз помоћ и подршку стручних радника Центра за социјални рад, спровели су све активности које се тичу релаизације овог пројекта. Од припреме узорка, преко контакта са испитаницима, теренског рада и анализе података.

“Самим увидом у нашу евиденцију ми смо констатовали да у укупном броју корисника Центра за социјални рад, 25 посто чине млади до 18 година, док укупно у граду њихов проценат је 17 посто. Када само сагледали специфичности, имамо 12 посто младих који манифестују ризична понашања у школи, заједници, према родитељима. Оваквим истраживањем, указујемо на озбиљност ризика уклико се не делује на овакав облик понашња, јер оно се ничим не спречава и наставаља се у зрелом добу. Породица која нема довољно ресурса да се са овим избори, постаје дисфункционална”, изјавила је директорка Центра за социјални рад у Чачку, Бранимирка Радосавчевић.

Најважнији закључћци до којих се стигло уз помоћ овог јавног рада су да према миљењу испитаника породица и даље има пресудну улогу у васпитању младих, али да је неопходно формирање саветовалишта које ће помоћи и младима и родитељима.

Приликом истраживања такође је препознат проблем коцке, али и других порока са којима се сусрећу млади.

Горан Ракоњац, фото: Глас западне Србије

“Анкетирана су лица од 14 до 20 година. Већина испитаника је рекла да је доступност дрога и других порока изузетно велика. Млади такође препознају насиље као проблем, али не у толикој мери. Кад имају проблем већином се обраћају породици, а ређе психологу и стручним лицима, а према њима велики утицај у васпитању имају медији и школа”, предочио је неке од резултата истраживања стручни сарадник у Центру за социјани рад, Горан Ракоњац.

Једна од оих, који је запослена и радила на овом пројекту, социјани радник, Кристина Јевтовић, каже да је овакав начин бављења младим људима изузетно значајан јер ситем социјалне заштите у Чачку још увек није довољно развијен и да је свако слично истраживање велики корак напред.

Кристина Јевтовић, фото: Глас западне Србије

“Битно је да су млади људи донекле свесни тих друштвених проблема, али они то још увек не препознају у сопственом понашању и ту је значај оваквих истраживања. Приликом овог јавног рада обухваћени су сви корисници Центра за соцјани рад, који су припадали тој старосној групи. Најтеже је било склопити контакт, јер је доста њих било незаинтересовано за овакав вид разговара и анкете, али очекујем да ће следећи пу бити спремнији за сарадњу”, рекла је Кристина Јевтовић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mladi proble ponasanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.917.374 посета
Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)