Бајина Башта ових дана "Башта ћирилице" 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Бајина Башта ових дана "Башта ћирилице"
Trenutno na sajtu: 742       |       Podeli:
25.05.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ синоћ је у препуној галерији

Установе „Култура“ у Бајиној Башти отворена изложба „Башта ћирилице“ аутора Лазара Димитријевића и Немање Драгојловића. Пре отварања изложбе и обраћања аутора свечано је отворена манифестација „Ћирилична баштина“ чији основни циљ је промоција и неговање ћирилице у свим облицима.

Присутни на отварању су имали прилику и да уживају у музичком програму радионице Арт момент из Бајине Баште а привредницима који у свом раду користе искључиво ћирилицу председница Скупштине општине Бајина Башта, Весна Ђурић, је уручила пригодне захвалнице.

Пре самог отварања Ћирилична баштине најмлађи чланови КУД-а Миленко Топаловић су продефиловали главном улицом у Бајиној Башти промовишући ћирилична слова.

На изложби „Башта ћирилице“ ћирилични словни знакови су представљени као засебна ликовна дела али у модерној примени. Будући да живимо у времену дигиталне технологије и времену у којем доминира латиница као најчешће коришћено писмо у свету, овом изложбом аутора Лазара Димитријевића из Бајине Баште и Немање Драгојловића из Београда приказани су ћирилични фонтове који се користе у компјутерској обради текста. Један од аутора Лазар Димитријевић је истакао да му је посебна част ова изложба која је отворена у његовом родном граду, подржао идеју манифестације и заштите ћирилице и нагласио да би доста тога у том правцу требало да буде урађено и на националном нивоу.

У преподневном делу програма Ћириличне баштине одржана је приредба ученика ОШ „Свети Сава“ у оквиру које су награђени најбоље ћириличне свеске и најлепши ликовни радови на тему ћирилице.

Данашњи, други дан манифестације, посвећен је предавањима о ћирилици као посебном симболу српског народа, које ће одржати познати историчар и еминентни научни радник Дејан Ристић. На исту тему али из потпуно другачијег угла говориће Драгана Васић, професор српског језика. Предавање Драгане Васић „Употреба ћирилице и лепота ћириличних знакова“ је од 18 часова док ће познати историчар и некадашњи управник Народне библиотеке Србије Дејан Ристић од 19 часова држати предавање под називом „Језик и писмо као део идентитетског наслеђа“.

 

Дрина Инфо / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta cirilica dani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.023.775 посета
Тренутно на сајту: 742 посетилац(a)