Данас је Божић по грегоријанском календару 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Божић по грегоријанском календару
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
25.12.2017 | 0 коментар(а)



Верници који време рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић, један од највећих хришћанских празника.

Рођење Христово представља један од најрадоснијих хришћанских празника, он симболизује долазак Сина божијег на земљу и поред Ускрса представља један од најважнијих празника у хришћанској религији.

Божић по јулијанском календару, 13 дана касније, славе припадници Српске и Руске православне цркве, Јерусалимска патријаршија и Света гора.

Римокатоличка црква, као и све друге цркве које користе грегоријански календар, славе Божић 25. децембра. Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена по грегоријанском календару, синоћ су прославили Бадњи дан уочи Божића.

Божићно славље траје неколико дана - код римокатолика, све до празника Света три краља, 6. јануара.

Према Библији, Исус Христос је Син Божји, којег је родила девица Марија, безгрешним зачећем путем Светог духа, у граду Витлејему.

Будући да се у Новом завету не наводи када се тачно родио Исус, први хришћани нису славили Божић, него само Ускрс. У прво време постојања хришћанске цркве, Божић и Богојављење су прослављани у исти дан, а празник је називан Епифанија.

Божић је почео да се слави у Риму, према многим изворима, на дан када се претходно славило рођење паганског бога сунца, Сола.

У подне, папа у Ватикану са лође цркве Светог Петра држи говор и даје благослов Урби ет орби (граду /Риму/ и целом свету).

Симболи Божића код римокатолика су јасле, у којима је Христ рођен, јелка као вечно зелено дрво и адвентни венац.

Кићење божићног дрвета је стар обичај, али није био раширен све до средине 19. века, када се шири углавном под утицајем немачке традиције. Сада је прихваћено у целом свету.

За Божић се у црквама поставе јасле, са сценографијом која треба да дочара амбијент стаје и скромне услове у којима је Христ рођен, потиче из 13. века. Симболичне и стилизоване јасле у својим домовима данас имају и многи верници.

Венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

 

Дневник / РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.469 посета
Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)