Почео Госпојински пост: Тело пости, а душа се гости! 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Почео Госпојински пост: Тело пости, а душа се гости!
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
17.08.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Црквена звона одзвонила су за почетак Госпојинског поста. То је период кад се православни верници суздржавају од мрсне хране,

али и лоших мисли. Петнаест дана пости се на води  и уљу како би се постигао духовни мир.

“Постим сваки пост, Божићни, Васкршњи, Петровдански и Госпојински, али по мери моје душе. Тад се духовно уздижемо и приближавамо Богу. Није поента само да не једемо месо и јаја, већ да се заиста суздржимо од сваког беса и љутње и досегнемо унутрашњи мир”, одговорио нам је Милан, ког смо срели у порти цркве и питали да ли пости.

Духовни мир и молитва део  су сваког поста, фото: Глас западне Србије

Да, сваки православац би требало у току године да пости и причести се бар једном каже свештених Храма Вазнесења Господњег, јереј Слободан Јаковљевић.

“Пост и причест је наша директна веза са Богом. Не можђе се назвати Хришћанином ко бар једном у току године не прими тај Божији благослов, без обзира како се изјашањавао у анкетама”, рекао је отац Слободан и додао да се у савременим генерацијама полако губи поента овог религиског чина.

Отац Слободан: Не заборавимо да будемо милосрдни, фото: Глас западне Србије

“Заборавили смо да је кључна ствар сваког поста милосрђе. Не једемо јер треба да останемо мало гладни и то из разлога да би неком другом дали да једе. У данашње време, кад је присутно сиромаштво и духа и тела, неопходно је чинити милосрдна дела. А управо та доброчинства су круна сваког поста”, каже јереј Јаковљевић.

Некад се постило само на хлебу и води, а данас је то доста другачије. На посним трпезама много је воћа и поврћа, али и свеже рибе. Да се продаја поприлично увећава за време посних дана потврђује Ведран Студен радник у рибарници, на чачанској пијаци.

Рибарнице не дижу цене за време поста, фото: Глас западне СРбије

“Најбоље пролазе шаран, пастрмка скуша и ослић. Цене се крећу од 289 динара, колико вам је потребно за килограм скуше до 499 динара ако желите на вашој трпези да видите шарана. Не дижемо цене у време поста, оне остају исте, а продаја је тад. Добро пролази и ситна риба, као и рибљи производи. А ако хоћете рибу у конзерви, ипак је боље да одете у супермракет, а не у рибарницу”, кроз осмех је истакао Ведран.

Ослић и пастрмка најтраженији, фото: Глас западне Србије

А готова јела су ту за оне који немају времена за спремање, а имају жељу да угоде Богу.

У продавницама све спремно за пост на води, фото: Глас западне Србије

“Уз наш асортиман уопште није тешко постити, ни на води ни на уљу. Све што можете замислити од мрсне хране, ми можемо направити да буде посно. Највише нам се тражи пасуљ и сарма на води, који су спремљени тако као да их једете са најукуснијим месом”, рекао је Миломир Вулићевић, менаџер ланца продавница „КМН” из Чачка, у којима се за време поста дуго чека на ред.

Миломир Вулићевић, фотo: Глас западне Србије

Госпојински пост један је од најстрожијих у православној вери, траје до 28. августа, а празник Велика Госпојина познат је као празник мајки и деце, када жене обавезно треба да се причесте.

 

Глас западне Србије

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.904.483 посета
Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)