Прототип домаћег антигенског теста до краја године 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Прототип домаћег антигенског теста до краја године
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
14.10.2021 | 0 коментар(а)



Домаћи антигенски тест на корону, чији прототип би према очекивањима могао

бити развијен до краја године у лабораторијама Хемијског факултета у Београду, у коначној фази треба да буде јачи, бољи и да детектује више вируса него постојећи такви тестови.

Професорка Тања Ћирковић Величковић са Катедре за биохемију каже да је први циљ да се комплетира прототип теста без компоненти из увоза.

"Предложили смо и имамо научне идеје којима бисмо могли да подигнемо осетљивост антигенског теста. Основна разлика је да ће његове компонетне бити домаће производње, и протеини и други реагенси", навела је Ћирковић Величковић.

Она је рекла да се у наредној фази, следеће године, жели унапредити детекција, тако да тај сигнал буде јачи и бољи, односно да реагује на ниже концентрације вируса него постојећи антигенски тестови.

Навела је да је антигенски тест јефтинији и да се брже производи од ПЦР теста, те да није неопходно да се изводи у специјализованој лабораторији која има одређени тип опреме.

"Антигенски тест захтева једноставнију опрему и кадар не мора да буде високо обучен, тако да је у многим фазама једноставнији за рад, а самим тим и јефтинији", додала је професорка Хемијског факултета.

У пројекат је укључено 13 истраживача, међу којима је деветоро доктора наука, а развијање прототипа помажу и колеге са Пољопривредног факултета.

У првој фази истраживачи су морали да произведу протеин на великој скали, што, додаје, захтева много рада за мале количине протеина, због недостајуће опреме.

Како је рекла, проблеми се јављају и при набавци реагенаса.

"За сваку набавку морамо да расписујемо тендер, сачекамо три месеца да се тендер заврши и након тога чекамо да се потпише уговор и стигне материјал. Кљуцни реагенс немамо у довољној количини. То нас чини некомпетитивним на светском научном тржишту", рекла је Ћирковић Величковић.

Тест за антитела већ производи Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), али са протеинима које набавља из иностранства, а будући тест биће базиран на протеинима који су управо произведени у лабораторијама Хемијског факултета у Београду.

 

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


est antigenski

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.253.821 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)