Обука за хранитељске породице у Горњем Милановцу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Обука за хранитељске породице у Горњем Милановцу
Trenutno na sajtu: 508       |       Podeli:
22.10.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Центар за социјални рад Горњи Милановац и Центар за породични смештај и усвојење Крагујевац одржали су обуку

за шест хранитељских породица са територије општине Горњег Милановца.

Према речима Јелене Сарић, психолога и супервизора Милановачког Центра за социјални рад, обуку врши Центар за породични смештај и усвојење који је задужен за праћење и подршку хранитељским породицама.

„На територији општине Горњи Милановац налази се шест хранитељских породица у којима је смештено осморо деце. Такође, са горњомилановачке територије петоро деце је смештено у хранитељске породице у Крагујевцу. Једна од планиранаих активности Центра за социјални рад је одржавање трибине са циљем промоције хранитељства и регрутовања нових хранитељских породица”, рекла је Сарић.

Испред Центра за породични смештај и усвојење у улози тренера на овој обуци нашла се Верица Новчић Петрић, иначе психолог и реализатор едукативних програма за стручне раднике. Према њеним речима у Горњем Милановцу тренутно има око десет породица које су хранитељске, али теже да тај број постане већи.

„Имамо жељу и намеру да ова прича о хранитељству постане нешто што је блиско грађанству, а посебно са јако важном и израженом потребом да нама добрих и квалитетних хранитељских породица треба. Ситуација је таква да се запослени свакодневно суочавају са великим бројем захтева за смештај деце без родитељског старања. Данас су присутне хранитељске породице које већ годинама отварају врата својих домова за децу без родитељског старања и они на сваке две године обнављају лиценцу. Сама лиценца и обнављање исте значи увид у њихове компетенције, увид у то како се одвија хранитељство. Свака хранитељска породица има свог саветника који континуирано прати одвијање хранитељства“, изјавила је Петрић.

Хранитељство је привремени облик заштите детета и траје до разрешења кризне ситуације у биолошкој породици, али може потрајати и дуже, све до потпуног осамостаљивања детета. Дете се у хранитељску породицу смешта да би му се обезбедило адекватно породично окружење у коме ће расти, развијати се, васпитавати, образовати и оспособљавати за самосталан живот пратећи своје потенцијале. У оваквом окружењу детету без родитељског старања обезбеђују се услови у којима ће имати исте шансе као и деца која одрастају са својим родитељима.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.523 посета
Тренутно на сајту: 508 посетилац(a)