Пушачима одзвонило: Ускоро забрана свуда? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Пушачима одзвонило: Ускоро забрана свуда?
Trenutno na sajtu: 620       |       Podeli:
30.01.2019 | 0 коментар(а)



Време је да и Србија уведе забрану пушења на јавним местима, веће акцизе на дуванске производе, али и сликовне поруке упозорења.

То је уочи сутрашњег обележавања Националног дана без дувана изјавила Жофија Пустаи, директорка Светске здравствене организације у нашој земљи.
У Србији подједнако пуше и стари и млади, а антидуванска кампања као да нема превише ефекта.

Председница Републичке стручне комисије за контролу дувана др Срмена Крстев сматра да треба забранити пушење у свим затвореним просторима. То се односи и на ресторане.

„Нема разлога да ресторани буду изузети од тога. У скоро свим европским земљама пушење је забрањено у сваком затвореном јавном и рандом простору", објаснила је она.

Она је подсетила да је 2010. године донет закон по којем се у потпуности забрањује пушење, јер се такав закон најлакше и примењује.

„Дакле, свуда је забрањено, нема никаквих изузетака, што је врло лако за примену. Међутим, нажалост, то тако у Скупштини Србије није прошло и уведен је тај изизетак за угоститељске објекте", подсетила је она.

То је, додаје, веома неповољно, ако се само погледа утицај на младе, јер се они сакупљају у кафићима и са 12, 13, па и 14 година буду изложени дуванском диму.

„Трећина становништва пуши. Оно што забрињава је да 32 одсто жена пуши. Што се тиче младих, скоро су се изједначили дечаци и девојчице. Број пушача не пада, то је забрињавајуће", рекла је она.

ГЗС/Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.963.722 посета
Тренутно на сајту: 621 посетилац(a)