Температуре су се кретале у распону од -5 до 0 степени, што је према речима стручњака било довољно да оштети цвет воћа.
„Мраз је оштетио највише јабуку сорту Ајдаред, углавном засади поред река Јасеница и Каменица. Штете има и на бресквама, нектарини, такође у нижим деловима наше општине. Иначе, мраз до 2,5 степена није штетан за воће али имамо податак да је у селу Блазнава било на појединим местима и -7 тако да је то било погубно за воће у том делу села“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић дипломирани инжењер заштите биља.
Међутим, о проценама је рано говорити, све зависи од фазе у којој се воће налази, као и од сорте, додао је Верко.
Наиме, пупољци су најтолерантнији на мраз, али ако су кренули да се отварају, а јесу, онда су последице присутне. Кајсија је позната као најосетљивија воћна врста на оштећења од мраза али је остала не оштећена, тврди инжењер заштите биља Качаревић.
ГЗС/ ТопПрес