У сусрет 31. Меморијалу Надежде Петровић, јавно - цивилна партнерства између институција културе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У сусрет 31. Меморијалу Надежде Петровић, јавно - цивилна партнерства између институција културе
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
23.09.2022 | 0 коментар(а)



Београд / Чачак - У Галерији Артгет Културног центра Београд уприличена је конференција

за медије поводом одржавања три манифестације културно – уметничког профила: 31. Меморијала Надежде Петровић (МНП) у Чачку, 59. Октобарског салона (ОС) и 15. Конденз фестивала савременог плеса и перформанса у Београду. Тематски оквир конференције су била јавно - цивилна партнерства између институција културе.

Учесници конференције испред манифестација били су: Маријана Цветковић (Станица Сервис за савремени плес) у име Фестивала савременог плеса и перформанса Конденз, Бранко Ћаловић (директор Уметничке галерије „Надежда Петровић”) и Синиша Илић (ко - селектор овогодишњег Меморијала), Зорана Ђаковић Миннити у име 59. Октобарског салона (Београдски бијенале). Они су представили сваку од манифестација понаособ при чему су нагласили неопходност подстицања и јачања сарадње јавног и цивилног сектора односно размене и дељења ресурса, као и међусобне подршке организација са независне сцене и јавних установа културе у пољу савремене уметности, затим потребе децентрализације културе, наручито када је у питању Меморијал Надежде Петровић.

Директор Уметничке галерије „Надежда Петровић” у Чачку Бранко Ћаловић подвукао је значај сарадње јавних установа и цивилног сектора и навео пример рада Галерије као установе културе која већ има дугогодишњу сарадњу са независном уметничком сценом - и кроз програмске активности, и кроз Меморијал Надежде Петровић у погледу именовања селектора и чланова жирија, подсетивши на досадашњу отвореност Галерије и посебно Меморијала за уметнике и кустосе ван институционалног оквира.

Према његовим речима, на тој изложби се редовно представљају нове уметничке форме и праксе уметника из Србије, региона и света, којих је до сада било више од 600. И 31. Меморијал Надежде Петровић под називом „Гестови, знакови живота”, како је најавио, биће врста искорака са акцентом на извођачким уметностима.

Поводом одржане конференције Ћаловић је изјавио да се нада да ће сарадња ових манифестација прерасти у свеобухватнију континуирану међусобну сарадњу.

Подсећамо да се овогодишњи Меморијал Надежде Петровић, 31. по реду, одржава од 1. октобра до 13. новембра у селекцији Бојана Ђорђева и Синише Илића, док је кустос Меморијала Марија Радисавчевић из Уметничке галерије „Надежда Петровић”.

 

 Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


memorijal nadezda petrovic galerija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.414.432 посета
Тренутно на сајту: 528 посетилац(a)