Чувена “Соколана” добила статус споменика културе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Чувена “Соколана” добила статус споменика културе
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
10.01.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - На иницијативу града Влада Републике Србије је на јучерашњој седници усвојила

Одлуку да зграда Соколског дома у Чачку добије статус споменика културе.

“Зграда која је од највећег значаја за развој чачанског спорта и сада изгледа као споменик, а овом одлуком кренућемо у заштиту и реконструкцију објекта, али тако да задржи свој првобитни изглед”, казао је Милић.

Он је најавио да је планирано да се иза Соколског дома подигне сала за борилачке спортове која неће нарушити изглед Соколане.

“Зграда Соколског дома је и данас функционална и ученици Економске школе користе је за потребе извођења наставе физичког васпитања и тако ће бити све док школа не буде завршен простор у школи. Ту се одржавају и корективне гимнастичке вежбе за децу узраста од седам до 14 година. Ове активности финансира град и потпуно су бесплатне а посећеност је велика”, подсетио је Милић.

Фото: ГЗС

Он је прецизирао да је у Соколском дому урађена реконструкција помоћних просторија, фискултурне сале и свлачионица, тако да деца имају добре услове.

“Сама зграда захтева и спољашњу реконструкцију, и морам да кажем да имамо одличну сарадњу са краљевачким Заводом за заштиту споменика, тако да ћемо у договру са њима приступити реконструкцији”, закључио је помоћник градоначелника Владан Милић.

Иначе, изградња Соколског дома је започела 1912. године на иницијативу чачанских трговаца, завршетак радова био је 1914. a 1925. године објекат је поклоњен граду. Од тада па до краја осамдесетих година у њему су Чачани вежбали гимнастику, борилачке спортове, дизали тегове.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak sokolana sokolski dom vlada odluka spomenik kulture

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.466.011 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)