Данас се обележава Међународни дан нестале деце 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Данас се обележава Међународни дан нестале деце
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
25.05.2021 | 0 коментар(а)



Међународни дан нестале деце обележава се данас, а невладина организација Астра упозорава да сваке

године у Европи нестане 200.000 деце и да су најчешћи узроци бег од куће, што су деца без пратње, родитељске, али и криминалне отмице.
У саопштењу те организације подсећа се да је АСТРА СОС, европски телефон за несталу децу, доступан 24 сата дневно, седам дана у недељи и да су позиви са свих мрежа бесплатни.
Истиче се да је девет година у Србији у функцији јединствени европски број за несталу децу и да је у 2020. забележено 42.662 позива, од којих су 8.857 били у вези са нестанком деце што је, како се наводи, 17 одсто више него претходне године.

Од оснивања 2012. до краја 2020. године, на АСТРИН европски број за несталу децу примљено је 3.350 позива, пријављено 120 нестанака деце, од којих 71 девојчице и 49 дечака.

Током прошле године била су 382 позива, на основу којих је регистровано осам случајева нестале деце - шест девојчица и два дечака. Петоро од ове деце је пронађено, а за осталима се трага.

Хитно пријављивање нестанака деце кључно је за брзе и адекватне реакције. По пријему пријаве нестанка, АСТРА осигурава тренутну акцију која подразумева помоћ полицији у потрази, као и подршку породици чије је дете нестало током и након истраге.

АСТРА, на Међународни дан нестале деце, апелује да се хитно направи званична обједињена статистика или регистар нестале деце на државном нивоу и да се из државних фондова обезбеди финансијска подршка СОС линијама, међу којима је и АСТРИНА 116 000.

Указују и да је потребно увести технолошке иновације како би се убрзало реаговање поводом нестанака деце и повећала могућност њиховог проналажења, нпр. увођење Цхлид Алерт Система.

Апелују и на унапређење међусекторске сарадње, уз коришћење знања и ресурса НВО сектора.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nestala deca medjunarodni dan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.384.704 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)