Пештерско поље - најсавременије хранилиште белоглавих супова на Балкану 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Пештерско поље - најсавременије хранилиште белоглавих супова на Балкану
Trenutno na sajtu: 279       |       Podeli:
26.10.2020 | 0 коментар(а)



Сјеница – У Специјалном резервату природе „Пештерско поље“ у Сјеници направљено је велико храниште за белоглаве супове,

на које је од фебруара ове године изнето преко 20 тона анималног отпада. Ово хранилиште једно је од најсваременијих на Балкану и за кратко време направљене су велике уштеде у рециклажи сточног отпада, преноси агенција РИНА. 

„Пештерски крај богат је стоком и док није дошло до изградње хранилишта јављао се велики проблем, јер сточари нису имали куд са угинулим животињама. Махом су завршавале на дивљим, несанитарним депонијама. Сада ми угинулу стоку транспортујемо на хранилиште и на тај начин белоглави супови имају обзебеђену храну, што је нарочито важно током зимског периода када је могућност да се прехране у природи доста смањена. Бенефити од овог хранилишта су изузетно велики и значајни како за сточаре, тако и за белоглаве супове, али и за локалну самоуправу“, изјавио је за РИНУ, Милорад Бабић чувар заштићеног подручја.

Фото: Фондација за заштиту птица грабљивица

На територји општине Сјеница тренуно се налази између 200 и 250 парова белоглавих супова, што ову популацију на овом подручју чини изузетно густом. Екипа Фондације за заштиту птица посетила је специјални резерват природе ′′ Пештерско поље ′′ и хранилиште, а са управником је договорена будућа сарадња на моноторнигу белоглавог супа.

„Ово је одличан пример и за друге општине које имају проблема са рециклажом сточног отпада. У Србији се годишње генерише 273.000 тона сточног отпада од чега мање од 20% заврши у спалионицама, док остала количина "нестане" на дивљим, нелегалним и неуређеним депонијама и недоступна је суповима. Можда део решења за чистију Србију могу да буду "чистачи природе" - белоглави супови?“, наводе у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

 

 

 

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pestersko polje najsavremenije hraniliste beloglavi supovi rina sjenica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.484 посета
Тренутно на сајту: 280 посетилац(a)