Хит: Чачански дигитални одборници коштају десет пута мање 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Хит: Чачански дигитални одборници коштају десет пута мање
Trenutno na sajtu: 527       |       Podeli:
20.12.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - На сутрашњој седници већина одборника Скупштине града, материјал о свим тачкама дневног реда доступан ће бити у електронској форми.

Председник Скупштине града Игор Трифуновић, каже да је сутрашња седница јефтинија за 300.000 динара.

"Материјал за 18. седницу је на око 1.500 страна. Поред овог материјала који шаљемо одборницима, наше службе су материјал слале и директорима јавних предузећа, јавних установа, свим известиоцима. Суштина је да смо ми сада сав материјал послали у електронској форми и уштедели смо на 68 одборника који су прихватили електронску доставу. Седам одборника није прихватило, од тога шест одборника Двери и један из Нове Србије", рекао је Трифуновић.

Према његовим речима, у 21. веку је сасвим нормално да одборници познају рад на рачунару.

"Раније је претрага материјала које је скупштина усвојила била много тежа. Одборници су се жалили да имају по десетину килограма штампаног материјала у кућама и да не знају шта ће са тим", рекао је Трифуновић.

Када је реч о скупштинским преносима, Трифуновић каже да за сада остају директни телевизијски преноси, а истовремено се преноси и на новом порталу Скупштине града.

Седнице Скупштине преносе две телевизије, које су конкурисале као конзорцијум, а у међувремену се појавила и трећа.

"Не знам да ли ће у 2018. години та цена ићи на доле пошто имамо већу конкуренцију, кажем за сада што се тиче става градског руководства. Седнице ће се и у наредној години преносити путем телевизије, али и лајв стрима на порталу. Наша идеја је да можда новац који је предвиђен за директне телевизијске преносе преусмеримо на пројектно финансирање медија, али да то буде пројектно финансирање, а не укидање директних телевизијских преноса", објаснио је Трифуновић.

Он каже да свака телевизија која сматра да ће своју гледаност повећати, она може бесплатно преузети преносе.

Услови на конкурсу за 2018. годину биће исти као ранијих година.

Седница Скупштине града, фото: Небојша Милетић

Идејни творац скупштинског портала, Небојша Милетић, изјавио је да је изненађен, мада сам у то веровао, колико је дигитална платформа за самао неколико недеља заживела код наших одборника.

"Тврдио сам то и пре, али информације са терена јасан су доказ да су одборници Скупштине града итекако способни за дигитално доба, а сви они који су тврдили да је то немогуће јасно је да су их потценили", каже Милетић.

Најновијом платформом, одборницима, медијима и јавности, доступно је више од два милиона куцаних страна скупштинског материјала, директни преноси седница, а ускоро ће се преносити и седнице Градског већа.

"Цео систем омогућава преносе, праћење статистике до којих је одборника стигао материјал и ко је све преузео материјал. Одборници и медији добијају и СМС поруку, а затим и мејл. Предност је вишеструка, а уштеда огромна. Поређења ради, само за сутрашњу седницу због обимног дневног реда требало је оштампати 1.500 страница по сваком одборнику. Ако то помножимо са 74 одборника колико их има у сазиву и којима је законска обавеза доставити материјале у одређеном временском периоду, то је 111.000 страна копираног материјала. Овим је све то избегнуто и унапређено за једну светлосну годину. Систем који подразумева доставу материјала, важних информација и директног праћења заседања чак и на мобилном телефону је заживео и драго ми је да то признаје и прихвата власт и оппозиција", рекао је Милетић.

Скупштинска заседања, а ускоро и седнице Већа, путем поменуте платформе доступни су чак и на мобилним телефонима. Тиме ће Град Чачак у наредној години постићи невероватан ефекат када је транспарентност са једне, а уштеда са друге стране у питању.

Према неким прелиминарним рачуницама у појединим ситуацијама трошкови штампе, доставе и преноса у зависности од броја дана скупштинских заседања и количине материјала који су достизали милионске суме коштаће око симболичних 60.000 динара по скупштини. Поређења ради сваки дан скупштинског заседања ове године коштао је грађане Чачка 185.000 динара само за директене преносе, а наравно на све то иду остали трошкови.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.351.214 посета
Тренутно на сајту: 527 посетилац(a)