Белоглави суп Тесла обишао Кувајт, Ирак и Саудијску Арабију и вратио се кући на Увац 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Белоглави суп Тесла обишао Кувајт, Ирак и Саудијску Арабију и вратио се кући на Увац
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
21.05.2022 | 1 коментар(а)



Нова Варош – Белоглави суп Тесла након дугог лутања и лета од 2800 километара вратио
Све више белоглавих супова који се враћају на Увац, фото: РИНА

се у свој родни крај, у кањон Увца. Он се прати помоћу сателитске технологије од како је полетео из гнезда, а сателит је забележио 22306 тачке на његовом кретању по Бликсом истоку.

„Био је до Кувајта и Ирака али већи део провео је у пустињи Саудијске Арабије заједно са Јефимијом. Сателитски сигнал је показао да је Тесла стигао на Увац и слетео поред хранилишта. Али, ресторан за супове не ради од јуче па нисмо могли да га забележимо фотографијом. И суп Јефимија се враћа на Увац. Сада путује кроз Турску, она нешто мало касни за Теслом. Нека јој је сретан пут и очекујемо и њу нестрпљиво ових дана на Увцу“, каже за РИНУ др Саша Маринковић из Института з биолошка истраживања "Синиша Станковић".

Кањон Увца је једна од највећих гнездећих колонија белоглавих супова у Европи. Док су млади, до неке своје пете године понашају се као прави тинјеџери, обилазе свет и свуда лете. Након тога, кад постигну полну зрелост око 62 одсто њих враћа се у своју колонију. Неколико дана пре Тесле вратиле су се и Бојана и Јерина, два белоглава супа који су летеле по Европи.

„Имајући у виду све већи број белоглавих супова кањон Увца могао би постати тесан за све њих, стога радимо на реализацији програма да се супови поново населе на Стару планину у Источној Србији. Тамо су боравили пре више од 100 година, док нису потровани. Фокус програма јесте да се они населе тамо где су некада живели", истиче др Маринковић.

Деведесетих година белоглави супови у кањону Увца били су пред изумирањем, јер је број гнездећих парова опао на свега седам. Тада су предузете строге мере заштите, формирано је хранилиште на које се годишње износи око 400 тона хране и на тај начин птице су спасене од изумирања и расељавања. Данас нема бојазни за њихову будућност јер се у кањону Увца налази око 500 одраслих јединки, а прошле године забележен је и својеврсни „бејби бум“ јер је колонија добила 117 младунаца. Део њих се маркира како би се пратило кретање и добијале информације о начину живота.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos uvac beloglavi sup povratak tesla

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • ZOXX

    "Sram" te bilo švalerčino.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.272.853 посета
    Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)