За килограм малина у Србији нуде 100 динара, а ево колико кошта у свету 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
За килограм малина у Србији нуде 100 динара, а ево колико кошта у свету
Trenutno na sajtu: 330       |       Podeli:
16.06.2017 | 0 коментар(а)



Српски малинари су очајни. Хладњачари им нуде само 100 динара по килограму, што је дупло мање него прошле године. Парадокс је у томе

што је род малина много мањи него 2016. године, а тржишна цена није већа.

Наиме, хладњачари су понудили малинарима цену од 120 до 130 динара, али је она пре два дана у Владичином Хану и Пријепољу пала на само 80, а у Ариљу и Пожеги на 100 динара. Воћари кажу да морају да крену у борбу за своја права. С друге стране, цене малине у свету, како свеже, тако и смрзнуте, неупоредиво су веће него у Србији (погледати оквир).

"У Ариљу је избачена цена, не аконтна, већ коначна од 100 динара по килограму. То је понижавајуће. Не можемо да покријемо трошкове производње, а камоли да платимо бераче",  каже за “Блиц” Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Захтев узгајивача је да килограм малине буде једнак просечној цени сорте “гриз”, што је око 220 динара.

С друге стране, и откупљивачи имају своје тумачење.

"Ако се деси оно што произвођачи најављују, да је род за 40 одсто мањи него у 2016, коначна цена биће већа од аконтне. Ипак, прошле године су произвођачи наводили да ће род такође подбацити, а имали су велику бербу. Зато сада имамо на лагеру више од 1,5 милиона килограма малина из прошлогодишњег рода, а нова берба је почела", каже Видоје Златић из компаније “Цропс & Партнерс”.

Док незадовољни малинари најављују протесте за суботу у Ариљу, али и радикалне мере, попут блокаде путева и прилаза откупним местима, у Влади Србије поручују да држава не може да утиче на цену, али да може да уреди тржиште. Саветник министра пољопривреде Предраг Лучић каже да држава испитује да ли има монопола и незаконитог удруживања хладњачара. Тим поводом је пре два дана одржан састанак људи из министарстава, хладњачара и произвођача. Како незванично сазнајемо, на састанку је сугерисано малинарима и откупљивачима да се договоре око цене.

У Министарству трговине наглашавају да су у контролу тржишта кренули у мају и обавили више од 100 надзора.

"Установили смо да се једно лице нерегистровано бави откупом и против њега су предузете мере. Такође, неколико откупљивача није радило у складу са прописима и поднете су прекршајне пријаве",  наводе у Министарству.

 

Блиц, В.Л.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.899.590 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)