Памтићу у 2016: Миладин Шеварлић 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Памтићу у 2016: Миладин Шеварлић
Trenutno na sajtu: 517       |       Podeli:
14.01.2017 | 0 коментар(а)



Професор пољопривредног факултета у пензији др Миладин М. Шеварлић одговорао је на питања еКапије, шта је по његовом мишљењу обележило 2016. годину

Догађај године:

- Политички: Избори на којима су у Народну скупштину ушли и представници ДСС и Двери и Српске радикалне странке - чији су програми за већу заштиту националних интереса. И лично: мој улазак у Народну скупштину у шумадијској народној ношњи.

Друштвени: Релативно мало (до сада) проблема са отвореним границама за "реке" миграната које кроз Македонију и Србију покушавају да се дочепају из сиромашније јужне (Грчка) у богатије средње и северне чланице ЕУ.

Промашај године:

- Епидемија (не)пожељних "догађаја" без крајњег епилога процесуирања и одвлачење пажње народа од економског стања у Србији: бесправно рушење објеката у Савамали, откривено оружје у близини породичне куће председника Владе Србије, учешће "српских терориста у рушењу" режима у Црној Гори, недолично понашање појединих посланика и чланова Владе у Народној скупштини...

Личност године:

- Маја Ковачевић из Краљева која је од Друштва српских домаћина добила плакету "Српска мајка" за рађање десетог детета и лични допринос борби против беле куге у Србији.

Најбољи потез државе:

- Продаја имовине Железаре Смедерево кинеској компанији. И поред чињенице да су сви дугови остали у и даље у правно постојећој "старој фирми" под истим називом!?

Најлошији потез државе:

- Наставак неодговорног понашања Владе као предлагача и посланичке већине Народне скупштине која је усвојила да се и у 2017. години незаконито смање субвенције пољопривредницима за чак 40% мање од минималних 5% укупних пореских прихода у Буџету Србије колико је прописано Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју. То ће довести до наставка убрзане економске, демографске и производне девастације српске пољопривреде и пражњења читавих региона у Србији. За кога и по чијем налогу се празне српска села?

Наставак у праву непознатог временски недефинисаног "привременог" одузимања (пре)високих пензија (!?) и задржавање пензија на тзв. уздржном оброку за преживљавање уз дотације од распродаје преостале личне имовине пензионера!

Шта очекујете у 2017. Години?

- Уколико заједно са избором Председника Републике буду одржани и четврти ванредни парламентарни избори за пет година и даље функционалне елиминације из правног поретка Народне скупштине по шест и више месеци између свака два превремена избора (!?), неминовна је стагнација економског опоравка Србије јер ће "ефекте одузимања из џепова грађана" запосленима у државној управи, пензионерима са наводно високим пензијама и посебно осиромашеним пољопривредницима практично бити изгубљени. То ће довести до новог и све већег исељавања млађих и образованијих становника у потрази за "бољим животом" у туђини и претварања Србије у земљу стараца и просечно за пет година дуговечнијих старица.

Иначе, др Миладин М. Шеварлић је професор пољопривредног факултета у пензији. Рођен је 1949. године у Чачку.

Осим редовног радног односа на Пољопривредном факултету у Београду, био је ангажован на још два универзитета у Србији (у Крагујевцу и Универзитету Војске Србије), као и на два универзитета у тадашњој СФРЈ. Од 2008. је специјални саветник за агропривреду у Економском институту у Београду.

Самостално и у сарадњи са другим ауторима објавио је око 300 научних и стручних радова у земљи и иностранству и дао значајан научни допринос мултидисциплинарном развоју пољопривреде, прехрамбене индустрије, задругарства и села и родоночелник је две нове научно-наставне дисциплине на Пољопривредном факултету у Београду.

Учествовао је у многобројним националним и међународним истраживачким пројектима. Као један од најистакнутијих агроекономиста у Србији био је члан експертских тимова за израду три националне стратегије развоја пољопривреде. Добитник је многобројних признања.

Аутор је текста Декларације о ГМО. За нестраначког народног посланика у Народној скупштини Републике Србије изабран је 2016. године (на изборној листи Двери – ДСС и члан је Посланичке групе Двери), а члан је Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и заменик члана Одбора за дијаспору и Србе у региону и Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

Извор: еКапија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.511.338 посета
Тренутно на сајту: 517 посетилац(a)