Златиборски хотелијери одлучили: Нема отпуштања запослених, продужени уговори на одређено, али потребна је помоћ општине Чајетина 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Златиборски хотелијери одлучили: Нема отпуштања запослених, продужени уговори на одређено, али потребна је помоћ општине Чајетина
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
29.03.2020 | 0 коментар(а)



Упркос огромној штети коју трпе због свеопште ситуације са корона вирусом, хотелијери на Златибору су
Фото: РИНА

заузели јединствен став да не отпуштају своје раднике.

Сви хотели на најпосећенијој српској планини су затворени, а око хиљаду запослених у њима послато је на принудне одморе. Нико од њих, ако послодавци остану доследни садашњој одлуци, не би требало да страхује за посао када прође криза са заразом и хотели поново угосте туристе.

Чланови Удружења туристичке привреде Златибора одлучили су да неће отпуштати запослене - каже за "Блиц" Војислав Јанић, председник Удружења и директор хотела „Палисад“.

Првог дана по увођењу ванредног стања, додаје он, власник "Палисада" Василије Мићић наложио је менаџменту свог хотела да упркос губицима не сме да отпусти ниједног радника како би се заједнички превазишао тежак период.

- Не да нисмо отпустили никога од стално запослених, већ смо продужили уговоре који су истицали радницима на одређено, на које смо рачунали привремено, међу њима је пуно оних које смо ангажовали са стране и којима обезбеђујемо смештај и храну. Колико знам сви хотели су то исто урадили - додаје Јанић.

Од појаве корона вируса златиборски хотели су се најпре суочили са отказивањем уговорених аранжмана од стране туристичких агенција које доводе стране туристе, а потом и од отказивања конгреса и семинара који су главни извор прихода у овој сезони. Сада су хотели затворени, а извесно је да неће радити ни за време васкршњих и првомајских празника током којих су увек знали да поприлично распродају своје смештајне капацитете.

- Сигурно је да ће штета бити велика. Стога је Удружење туристичке привреде Златибора упутило општини Чајетина писмо са молбом да нам помогне да заједнички изађемо према банкама за најповољније кредите, с тим што би ми отплаћивали главницу а локална самоуправа камату. Сматрамо да је то у обостраном интересу - каже Јанић.

Те врсте помоћи ипак неће бити, али хоће неке друге. Председник општине Чајетина Милан Стаматовић каже за "Блиц" да не постоји законски основ да општина плаћа камату у име некога другог. Хотелијерима и угоститељима ћемо помоћи на начине који су у надлежности локалне самоуправе, на пример око наплате одношења смећа, пролонгирања рокова за порез на имовину и слично. Свесни смо значаја опстанка хотела и чувања сваког радног места, туризам је код нас основна грана делатности и спремни смо да поделимо исту судбину са туристичком привредом - поручује Стаматовић.

Буде ли, као што се спомиње, Влада Србије привремено ослободила послодавце уплате пореза на зараде у циљу санирања штете од корона вируса, Чајетина неће осетити велики удар на свој буџет.

- Порез на зараде се исплаћује према месту пребивалишта запосленог, односно локалним самоуправама у којима они живе, а највећи број запослених на територији Чајетине је из Ужица, Прибоја, Нове Вароши и других градова. По овој ставци ми имамо веома мали приход, тако да ни губитак не би био велики - каже Стаматовић.

ГЗС/ Блиц, В. Л




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Zlatibor hoteli pomoc radnici otpustanje opstina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.862.427 посета
Тренутно на сајту: 337 посетилац(a)