Пет основних школа у Чачку од септембра почиње са једносменском наставом 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Пет основних школа у Чачку од септембра почиње са једносменском наставом
Trenutno na sajtu: 897       |       Podeli:
21.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Ујутру часови, после подне цртање и спорт. Наставу у једној смени од 2. септембра,

када почиње школска година, имаће ученици у 204 основне школе широм Србије.

Ђаци ће у поподневним сатима имати слободне активности, а Министарство просвете осмислило је 50 активности на које ће ученици моћи да утроше поподне. Свака школа одлучиваће којим активностима ће се бавити ученици, а то ће зависити од интересовања ђака и могућности да се обезбеди наставни кадар. Додатну наставу моћи ће да похађају сва деца од првог до осмог разреда, уколико то желе.

Нови модел наставе биће организован у свим школама у којима постоје услови за то. Многе већ испуњавају услове, а у неким објектима у току су грађевински радови, како би простор био прилагођен новим потребама.

Рецимо, у неким школама учионице су огромне, имају по сто квадрата, па ће просторије бити преграђене и тако ће се добити више учионица. Где су радови мали, школе их изводе уз помоћ локалних самоуправа, а за веће радове средства обезбеђује Министарство просвете.

Министар Шарчевић је раније рекао да је Министарство имало у виду радно време родитеља који у великом броју раде од девет до 17 часова, а некада и дуже, па ће овај модел помоћи да деца буду "збринута" док су им родитељи на послу, а имаће и могућност да нешто додатно науче.

Деца ће после редовне наставе моћи да се посвете некој активности коју школа буде изабрала: радионице из програма "Школа без насиља", превенција злоупотребе психоактивних супстанци, превенција зависности од видео-игара и интернета, радионице о репродуктивном здрављу...

Илустрација, фото: ГЗС

Такође, биће организовани додатни часови обавезних наставних програма, допунска настава, припреме за такмичења, припрема за полагање завршног испита, школе цртања, страних језика, спорта, лепог писања и изражавања...
Моћи ће да формирају мањи зоо-врт за животиње које могу да живе у школском дворишту, да их хране и брину о њима. У неким школама садиће биљке у дворишту, моћи ће да одлазе у ближу околину, пешаче, оријентишу се у простору, сналазе се помоћу мапе...

Они који воле филм моћи ће да раде спотове, кратке филмове, паное и фотографије, промовишући здрав живот, ненасиље и још много тога.

Бесплатан оброк

Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа Министарства просвете, раније нам је рекла да ће са локалним самоуправама или са школом бити направљен договор да се деци обезбеди оброк, који ће бити бесплатан.

Овај концепт целодневне наставе ни на који начин се неће косити са садашњим концептом, који подразумева продужени боравак у школама које га организују, нити са целодневном наставом која се одвија у неким школама.

Тако ће ове школске године у Чачку са једносменском наставом се кренути у школама: „Степа Степановић“ - Горња Горевница, „Божо Томић“- Пријевор, „Бранислав Петровић“ - Слатина, „Свети ђакон Авакум“ - Трнава и „22. децембар“ - Доња Трепча.

У Горњем Милановцу „Десанка Максимовић“ - Враћевшница, „Иво Андрић“ - Прањани и „Арсеније Лома“ - Рудник. У Лучанима у школама „Котража“ - Котража, „Милан Благојевић“, „Марко Пајић“ - Вича, „Горачићи“ - Горачићи и „Вук Караџић“ - Каона.


У Ивањици ђаци ће ићи само пре подне у школама „Сретен Лазаревић“ - Прилике, „Проф. др Недељко Кошанин“ - Девићи, „Милинко Кушић“, „Мајор Илић“ - Кушићи, „Вучић Величковић“ - Међуречје и „Мићо Матовић“ - Катићи.
У Прибоју то је школа „Вук Караџић" у Пријепољу „Бошко Буха" - Ивање и „Душан Томашевић Ћирко" - Велика Жупа у Ариљу „Јездимир Трипковић" - Латвица у Косјерићу „Мито Игумановић".

У Бајиној Башти три школе имају једносменски рад и то „Стеван Јоксимовић" - Рогачица, „Душан Јерковић" - Костојевић и „Свети Сава". У Ужицу „Слободан Секулић" и у Севојну „Алекса Дејовић"

ГЗС/Вечерње новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.037.519 посета
Тренутно на сајту: 897 посетилац(a)