Да би купус био добро “кисо” потребне су три ствари 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Да би купус био добро “кисо” потребне су три ствари
Trenutno na sajtu: 464       |       Podeli:
24.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - За добар кисели купус једини рецепт је со, вода, сорта браво и доста напора, каже Соња Гуговић која у чачанском селу Заблаће

већ годину дана производи и пакује “Kисо” купус.

Око 70 тона киселог купуса прошле године Соња је пласирала на домаће тржиште, а да је произвела више, имала би га и коме продати, јер се квалитетом већ прве пословне године изборила за своје тржиште.

„Ове године ћу оставити 160 тона свежег, колко ће бити укисељеног видећемо, али то је максимум који могу да остварим са тренутним капацитетима овог објекта”, каже Соња за Агропрес.

Соња је производњу киселог купуса започела када је цена овог поврћа била пет динара и управо је та ниска цена иницирала идеју да окупи младе људе из краја и са њима започне пословну сарадњу.

Соња Гуговић из чачанског села Заблаће, фото: Агропрес

„У чачанском крају на око 300 хектара се гаји купус, а са ниском ценом многи од произвођача немају рачуна ни да посеку купус са њиве. Уколико склопим договор унапред са ценом и количином обоје имамо интерес да радимо и зарадимо. Приоритет за сарадњу дала сам младим људима који имају уситњена газдинства и који немају намеру да напусте село јер тврдим да посла има и да може да се ради и заради. Својим ставом хоћу да докажем да млади на селу имају будућност,да их покренем у идеји да своје напуштене и закоровљене њиве искористе, да започну сопствени бизнис и схвате да могу бити успешни људи “, додаје Соња Гуговић за Агропрес.

Соња своје кооперанте зове сарадницима а за младе пољопривреднике тврди да су јој ветар у леђа.

„Сматрам да млади треба да остану на селу и да има довољно посла да могу лагодно да живе са својим породицама. Младима треба дати шансу да остваре своје снове кроз пољопривредну производњу и постану успешни домаћини. Моји сарадници су млади људи, пуни ентизијазма, енергије, визије“, каже Соња за Агропресс.

Соња ће, захваљујући младим кооперантима ове године искористити све расположиве капацитете када су у питању количине купуса за прераду, око 120 тона. Од ове количине, 70 тона киселог купуса завршиће на домаћем тржишту, укисељен,као рибанац, главице купуса и лист за сарму.

фото: Агропрес

„Домаће тржиште је за годину дана препознало квалитет робе тако да сам поносна, пре свега на моје младе кооперанте који производе добар купус. Поносна сам и на себе јер физички рад је овде најтежи, па се може закључити да недостаје мушка радна снага. Ипак, више од 100 тона купуса треба спаковати, али црпим енергију управо од младих који верују да заједно можемо успети на селу које има шта да понуди”, каже она.

Рецепт за успех, према Соњиним речима јесте сарадња са младим људима који не напуштају своја огњишта,а рецепт за кисели купус јесте браво сорта, со и изворска вода без хлора.

ГЗС/Агропрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.825.492 посета
Тренутно на сајту: 465 посетилац(a)