Словенија не да Србији оптужницу против Грујовића 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Словенија не да Србији оптужницу против Грујовића
Trenutno na sajtu: 743       |       Podeli:
08.01.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Сенат Окружног суда у Новом Месту одлучио је да се не дозволи уступање предмета против
Фото: РИНА

Драгомира Грујовића (57) правосуђу Србије. Окружни тужилац у том словеначком граду терети капетана прве класе из Чачка за ратни злoчин против цивилног становништва и покушај убиства.

„Сматрам да оптужница нема минималне основе за пресуду јер нема објективних доказа, тако да се предмет може завршити у Словенији” – саопштио је за агенцију РИНА Борут Шкерљ, адвокат из Новог Места и Грујовићев бранилац по службеној дужности.

Грујовић је у последњој декади јуна 1991. године, током сецесионистичког рата у Словенији, службовао као старији водник у складишту ЈНА у Мокроногу код Новог Места и није желео да преда гориво и војнике Територијалној одбрани Словеније, како је од њега захтевао командант складишта Бранимир Фурлан, Словенац. У двобоју њих двојице Грујовић је брже потегао пиштољ и ранио команданта, преузео складиште и претећи да ће дићи у ваздух 7,2 милиона литара горива, сачувао и имовину и све војнике. Тада је био ванредно унапређен у чин поручника и вратио се у родни Чачак, где данас живи као војни пензионер.

Тужилаштво у Новом Месту још 1994. написало је оптужницу која га терети за кривична дела ратног злочина и покушаја убиства, септембра 1997. ту му је био одређен притвор и расписана потерница, а 2007. расписана је и међународна потерница. Касније, издат је и европски налог за притварање и предају.

Пре две године на Вишем суду у Новом Месту сматрали су да ће Србин доћи пред лице правде, за њега је тужитетељка Нада Чрнугељ имала припремљен предлог за признање, а то је значило 15 година затвора, али је Чачани више пута изјавио да жив неће ићи у Словенију.

Зато је недавно виши државни тужилац у Новом Месту, Сречко Хочевар, на иницијативу председнице Сената, предложио уступање кривичних списа Србији, из разлога јавности, рационалности и ефикасности кривичног поступка, пошто је оптуженик странац са сталним пребивалиштем у Србији, а оштећена страна се не противи томе. Међутим, Сенат је рекао: не.

По захтеву словеначког правосуђа Грујовић је пре две године саслушан у Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, уз присуство својих бранилаца, Борута Шкерља и београдског адвоката Светозара Ж. Павловића, али се није одазвао позиву да оде у Ново Место на суђење.

Адвокат Шкерљ је, иначе, за словеначке новине казао да је оптужница против Грујовића „социјалистичка” и да не достиже правне стандарде.

„Уствари, у Србији бисмо због такве оптужнице били изложени комплетном подсмеху” - казао је он.

Регионална информативно новинска агенција - РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.063.068 посета
Тренутно на сајту: 742 посетилац(a)