Михајловић: Следеће недеље уговори са локалним самоуправама о замени столарије, уговор за Јадарит није потписан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Михајловић: Следеће недеље уговори са локалним самоуправама о замени столарије, уговор за Јадарит није потписан
Trenutno na sajtu: 558       |       Podeli:
17.06.2021 | 0 коментар(а)



Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, најавила је да се следеће седмице очекује
Фото: Илустрација, ГЗС

потписивање уговора између Министарства и локалних самоуправа о замени столарије, односно примени Закона о рационалној потрошњи енергије и енергетској ефикасности.
Она је, гостујући на Телевизији К1, рекла да је суштина пројекта да трошимо мање енергије, чиме ћемо директно утицати на животну средину и добијати ниже рачуне за електричну и топлотну енергију.

“Покренули смо пројекат да се изолују куће и зграде, јер трошимо превише енергије, ми практично бацамо прозводњу једне ТЕ. Не постоји општина која се није јавила, а њих 66 ће потписати уговоре, и то већ следеће недеље. Након тога општине крећу даље и расписују два позива. Један према компанијама које ће радити, а да не би било нереалних цена биће одређена максимална, и локалне самоуправе ће јавно саопштити које су то компаније, а истовремено ће расписати и позив заинтересованим грађанима. Прве уговоре са грађанима очекујемо у августу”, најавила је Михајловићева.
Она је поновила да ће у септембру Министарство поново расписати позив локалним самоуправама и да ће 50 одсто средстава обезбедити држава.

Никакав уговор за Јадарит није потписан

Михајловић је поновила данас да никакав уговор у вези Јадарита није потписан и истакла да се чека да буде завршена студија заштите животне средине, па да онда цело друштво заједно одлучи да ли ће кренути у посао у вези тог минерала.

Михајловић је на ТВ К1 казала да Србији не требају неистине које се причају у вези тога и наводи да су негативне приче потекле од тога што се све време прича да држава хоће нешто лоше да уради.
"Без обзира колико и Влада и држава кажу нема потписаног уговора, ми и даље слушамо од релевантних институција да су то коруптивне радње и да је уговор потписан", каже Михајловић.
Наглашава да држава не може да прича неистине, а опозиција може да прича шта хоће.
"Држава је дужна да каже да то није тачно, наше је да сачекамо студије заштите животне средине, које не постоје и нико тренутно не може да каже да ће бити лоше или добро, али ћемо сачекати студије које ће бити јавне и када сви будемо упознати онда можемо и да се свађамо да ли је то добро или не", истиче.

Према њеним речима, све што се сада говори негативно о Јадариту није истина и користи се у политичке сврхе.
Јадарит јесте јединствен минерал, резерве су невероватне - 158 милиона тона, а унутар њега се налази литијум који се користи за производњу батерија и електричних возила, каже Михајловић и наглашава да Србија има прилику да то искористи.
Како каже, предлози су да буде подземни рудник и да ће се користити нова технологија и ако студија покаже да је то добро и грађани се сложе, ићи ће се у нешто што ће подићи привредни раст.
Министарка није против тога да по том питању буде расписан и референдум.
"Познајем много људи који живе у том крају, забринути су јер имају историју, распад Вискозе, рудника Зајеча, према томе обавеза државе је да прикаже студију. Нису ствари тако компликоване, да ли нешто утиче или не на животну средину, не морају људи да знају технологије, али морају да знају колико хектара ће рудник заузимати, како ће се третирати отпад, да ли има течног отпада, сумпорне киселине, испарења", наводи.

Како додаје, то су ствари које људима треба да се објасне и да знају да ли могу да остану тамо да живе, да ли то утиче на њихове пољопривредне културе.

 

 

 

 

ГЗС / РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zorana mihajlovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.406.742 посета
Тренутно на сајту: 559 посетилац(a)