Прањани: Препуно село на првој вечери Сабора 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Прањани: Препуно село на првој вечери Сабора
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
21.08.2021 | 0 коментар(а)



Прањани - Полиција је јутрос саопштила домаћинима трећег Сабора виолиниста Србије, да је синоћ, првог дана овог великог народног
Прањани: Препуно село на првој вечери Сабора, фото: ГЗС

скупа под Сувобором кроз село прошло чак између 15-20.000 гостију.


-Последњи пут толики народ прошао је кроз овај крај кад се српска војска са Сувобора и Маљена кретала ка беспуту Албаније, а сви путеви око Прањана и данас чувају белеге на кости завичајних јунака и предака- истакао је Гвозден Николић, аутор Сабора виолиниста Србије.


Он је такође додао:


-Немам речи. Држава је показала да српско село може да живи. Прањани су доказ својим препородом и доказ да оно што је деценијама зарастало у коров није навек изгубљено.

Сувоборско село препуно гостију, фото: РИНА


Србима је иначе, за весеље најчешће потребно мало. Зато су синоћ до последњег места запосели сваку од 600 столица под шатором код "Мића Мрака" и "Аце Попа".


Коме није било места ту, могао је да освежи душу у овој сушној години поред десетина точећих места у главном сокаку овога места где је чаша пива продавана за 150 динара.

Нама је занимљиво да се појавио на оваквим окупљањима, видимо још једаред удаљене рођаке или поседимо са комшијама. Неки други мотиви, међутим овде су довели и људе из далека.

Тако је једна Британка по имену Фејт, дошавши у Прањане у друштву чувеног виолинисте Бранка Ристића понела своју хармонику на којој врхунски свира и сместа написала молбу нашој држави да је прими у држављанство.

Бранко и Фејт стигли у Србију, на Сабор виолиниста, фото: ГЗС


Из далека и из друге државе, шта се може, овде су приспели и угледни гости са севера Црне Горе, значајне личности у јавном и друштвеном животу тог дела наших суседа. Стигли су с предлогом да се Прањани побратиме са неком малом заједницом на северу и нису пропустили прилику, разуме се, да се провеселе, уз звуке виолине, печење с аражња и неизбежни свадбарски купус.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sabor violina pranjani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.115.522 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)