Бесплатна правна помоћ за грађане слабијег имовног стања 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Бесплатна правна помоћ за грађане слабијег имовног стања
Trenutno na sajtu: 318       |       Podeli:
28.05.2019 | 0 коментар(а)



Примена Закона о бесплатној правној помоћи, који је усвојен након дугогодишње израде, унапредиће приступ правди за велики број грађана
Mинистарка правде Нела Кубуровић, фото: ГЗС

слабијег имовног стања кроз подршку широког круга пружалаца бесплатне правне помоћи, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић, приликом отварања манифестације "Дани права југоисточне Европе".

Министарка Нела Кубуровић је истакла да је, у циљу шире доступности бесплатне правне помоћи, законом омогућена употреба свих расположивих ресурса, искустава и специјализованих знања, где се посебно очекује важан допринос цивилног друштва.

„Надамо се да ће адекватна припрема за почетак примене Закона о бесплатној правној помоћи знатно допринети разумевању система, који је предвиђен законом и мотивисати све потенцијалне пружаоце да се укључе у систем", рекла је Кубуровић.

Додала је да усвајањем тог закона, испуњена једна од основних обавеза у процесу приступања Србије Европској унији, као и обавеза која проистиче из Устава.

Истовремено, додала је министарка, планирано је спровођење обуке за различите групе пружалаца бесплатне правне помоћи, као и обуке у јединицама локалне самоуправе, у вези са одлучивањем о захтеву за остваривање права на бесплатну правну помоћ.

Кубуровић је подсетила да је област људских права у правном систему Србије регулисана кроз сет различитих закона, као и да Министарство правде у оквиру своје надлежности континуирано и активно ради на унапређењу људских права.

Министарка је указала и да је Министарство правде посебну пажњу посветило остваривању права особа са инвалидитетом, будући да је одредбама јавнобележничке тарифе прописано да су лица са инвалидитетом, деца без родитељског старања и лица која су примаоци социјалне помоћи ослобођена обавезе плаћања награде у пуном износу.

Такође, прописано је и да јавном бележнику не припада увећана награда за учешће позваних сведока и тумача у састављању јавнобележничке исправе за слабовиду странку и странку која није у стању да чује и говори.

Поред тога, Кубуровић је истакла да је после више од 10 година, Министарство правде 2017. године објавило оглас за постављење тумача за глува лица за подручје свих виших судова, те да је након спроведене провере знања постављено укупно 17 тумача за знаковни језик за глува лица.

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.431 посета
Тренутно на сајту: 319 посетилац(a)