Власници или закупци плантажа за брање малина, боровница и другог сезонског воћа нуде дневнице од 1.800 до 4.000 динара.
Према проценама, на берби воћа, поврћа и жетви, у грађевинарству и у угоститељству тренутно ради око 25.000 људи.
За брање малина дневница је у просеку између 1.800 и 2.000 динара. У неким аранжманима се плаћа по килограму, обично 30 динара, па од брзине и издржљивости зависи и ниво зараде.
У пакету је обично и смештај, три оброка, па заправо сав новац који тако зарадите, носите и кући.
Занимљиво је да власници ових засада, у својим огласима, понекад наводе да су им потребни искусни радници.
Од средине јула почиње берба боровница. Јул ће бити и најисплативији, јер је за бербу боровница дневница и два пута виша од уобичајене накнаде и може да достигне дневница до 4.000 динара.
Овакви сезонски послови, иако исплативи, нису нимало лаки. Целодневни боравак на сунцу, опасност од уједа змија, а ту су и инсекти. Сезонским радницима се саветује да са послодавцем склопе неку врсту договора око здравствене заштите или превенције.
У јулу почиње сезона паприке, парадајза и краставца, а плата се у просеку креће као и за бербу воћа. Посла има и на балирању сламе, а цена сатнице је 200 динара.
Такође, током пролећа и лета, тражени су и радници на грађевини, који могу да зараде између 25 и 30 евра дневно, у зависности од врсте грађевинских послова.
Брање јагода у Финској
Ако сте у могућности да неколико месеци проведете у иностранству, размислите о брању јагода у Финској. Укупна зарада није лоша, а у Србији не мањка огласа овог типа, наводе Хало огласи.
Оно што би у том случају требало да имате на уму, јесте да сезона траје од јуна до септембра. Финци брање јагода плаћају по килограму, а током једног дана у просеку радник може да убере око 60 килограма, што газда просечно плати између 2.5 и 3 евра по килограму.
У Финској је такође отворена могућност и за сезонско брање малина, по истој цени.
Извор: Где инвестирати