poštanska  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

У Француској „коњак“ а у Шумадији „лозовача“, ево како се припрема ракија од грожђа

04/12/2022
image-gallery-item
Фото: ТопПрес
Топола – Ниске откупне цене воћа и неповољне временске прилике годинама наводе поједине пољопривреднике да већи део свог воћа прераде на неки начин и

тако дођу до зараде. Једна од могућности прераде је и ракија која је одувек позната на овим просторима и заузима важно место код српског домаћина. Драган Јовановић из села Загорица код Тополе пече ракију од разних воћних врста, ипак, како каже „лозовача“ је ове јесени скоро па савршена.

 

„Још једна јако неповољна година за воћаре у Тополи, имали смо најпре честу појаву града па је остао мали број засада без оштећења. Поред тога смањен је и извоз за Русију тако да су цене скоро свих врста воћа непристојно ниске. То иде на руку једино нама који печемо ракију, јер је велика понуда воћа за прераду. Ја конкретно печем ракију од  скоро свих врста воћа, наравно , највећу количину оних врста ракије које се највише траже на тржишту, а то су свакако дуња и кајсија“, рекао је за ТопПрес овај домаћин из тополског села Загорица.

Када се заврши са прерадом једног воћа, прелази се на друго, а грожђе је међу последњима које ће завршити у „веселој машини“. Драган истиче да је процедура припреме чувене „лозоваче“ иста као и за све друге воћне ракије али да је ускус скоро па савршен.

„Ниска цена грожђа је највише утицала на одлуку да ове године печем мало већу количину лозе. Набавио сам јако популарну винску сорту грожђа каберне совињон, која је пријатног укуса и мириса. Ко воли да пијуцка вино ‘каберне’ зна о чему причам. Ракију печем од целокупне количине, без претходног отакања вина, Французи тако производе коњак. Укус и мирис добијеног дестилата је јако, јако пријатан, по мени близу савршенства, а количина ракије по казану је више него задовољавајућа“, каже Јовановић.

За „лозовачу“ су погодне и сорте грожђа, као што су јулски мускат, кардинал а овако припремљене ракије веома су цењене на тржишту и достижу високе цене.

ГЗС/ ТопПрес

 

Konjak lozovaca grozdje

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika planeta sport do

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.