Данас је Васкршњи уторак 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Данас је Васкршњи уторак
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
30.04.2019 | 0 коментар(а)



Други дан након Васкрса назива се Светли или Васкрсни уторак, а тада се наставља прослављање

највећег хришћанског празника, како у Црквеним богослужењима, тако и у домовима. Службе су исте као и претходна два дана.

Како у већини наших крајева Васкршњи празници трају три дана, на Васкрсни уторак се настављају гозбе и весеља на којима се госте рођаци, кумови, комшије и пријатељи, па је то време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева.

У народу се овај уторак сматра најбољим уторком у целој календарској години. Понегде се у селима, мада није раширен обичај, одржавају свадбе, јер се време празновања Хришћанске Пасхе сматра посебном благодаћу, па се та благодат жели пренети и на нове супружнике и њихову новоосновану породицу.

Према предању, у недељу пре зоре, Марија Магдалена, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле су са спремљеним миром на Христов гроб.

Велики камен којим је Христов гроб био затворен био је одваљен, а гроб празан. На камену је седео анђео Господњи, са лицем као муња и оделом белим као снег.

Стражари војници били су укочени од страха, а онда им се обратио анђео: „Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде јер устаде, као што је казао… Идите брже и кажите ученицима Његовим да је васкрсао”.

Жене и збуњени војници-стражари су одмах отрчали у град да обавесте јеврејске главаре о оном што су видели, а народ се јако обрадовао.

Због тога је једина ствар коју у ова три дана верници морају да поштују, то да деле радост са ближњима.

Народно веровање каже да они који се оглуше о ово једноставно “правило” пркосе Богу и Христосу и неће им ићи у животу “како треба”.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.446.848 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)