Обележавање Јаворског рата 12 јула 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Обележавање Јаворског рата 12 јула
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
29.06.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - Десет година заредом на Јавору се одржава Сабор српске омладине из матице и расејања и Час историје посвећен Јаворском рату 1876. године,

чије је оснивач Хуманитарна организација „Стара Рашка” из Београда. Када је основана манифестација многи нису могли или нису хтели да верују да ће држава стати иза ње и да ће по свом значају изаћи из оквира Србије.
До сада је у културно-уметничком програму Сабора учествовало око 70 ансамбала, а гледало их више од 100.000 људи.
Од 2016. године окупљање на Јавору прерасло је у државну Манифестацију, јер се у обележавање Јаворског рата  укључила Војска Србије и коју од тада чине три програма: Обележавање Јаворског рата 1876. године, Час историје посвећен Јаворском рату и Сабор српске омладине из матице и расејања. У плану је да убудуће буде више програма и да манифестација под називом Дани Јавора траје више дана.


Данас организатори Манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, „Стара Рашка” и Дом културе из Ивањице. Манифестација је добила на значају када се 2016.године њеног покровитељства прихватио тада председник Србије Томислав Николић и ове 2018. године председник Александар Вучић. Шири значај ће добити када њени суорганизатори буду локалне самоуправе Западне Србије са чијих простора су на Јавору ратовали војници сврстани у четири бригаде: Ужичку, Чачанску, Рудничку и Шабачку, које су изгубиле близу 20.000 бораца. Србија је изгубила Јаворски рат, али је он имао велики значај за победу у Првом балканском рату 1912. године.

Јаворски рат мора да се памти и обележава због броја у њему погинулих и због његове историјске улоге. Зато организатори Манифестације позивају народ да дође на Јавор и присуствује одавању почасти изгинулим за слободу свога народа.

Манифестација почиње Програмом обележавања Јаворског рата, прво литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору у 9 часова, затим, од 10 до 11.30 часова одавањем почасти и полагањем венаца код споменика мајору Илићу на Јавору и код споменика погинулим борцима на Калипољу.
Од 11.30 до 12. часова покровитељ Манифестације председник Србије свечано отвара новоасфалтирани пут Љепојевићи – Јавор, који спаја општине Нову Варош и Ивањицу.
Од 12 часова је Час историје посвећен Јаворском рату, ове године садржан у изложби слика и графика о Јаворском рату, чије је оргинале организатор Манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу.
Од 13 до 15 часова је културно-уметнички програм – XI сабор српске омладине из матице и расејања.
После званичног програма од 15 часова почиње народно весеље.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.498.702 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)