Потреба за изменом закона: Породиљама треба обезбедити макар минималац 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Потреба за изменом закона: Породиљама треба обезбедити макар минималац
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
14.11.2019 | 0 коментар(а)



Закон о финансијској подршци породици с децом у примени је од 1. јула 2018. године,

иако има позитивних страна, посебно је оштетио неколико категорија жена.

Ниједна породиља у Србији не сме да добије плату испод минималне загарантоване зараде, а период обрачуна на породиљском мора се вратити на некадашњих 12 месеци уместо садашњих 18 месеци пре отварања боловања. Такође, ниједан месец у којем жена није добила ни динара не сме се обрачунавати са нулом, већ као у случају обрачуна трудничког одсуства, треба да се користи минимална зарада.

Ово су најважније промене Закона о финансијској подршци породицама са децом које су предложила удружења „Центар за маме" и „Бебац", која су истакла и да, с обзиром на то да је 2019. година на измаку, доносиоци одлуке морају да укључе измене поменутог закона у нови буџет.

У Предлогу закона о буџету за 2020. годину за Министарство рада предвиђено је нешто више од 65 милијарди динара, што је за око 2,8 милијарди више него лане, али ставка од додатним издвајањима за ову област не постоји.

„Апелујемо на то да се измене кључне ставке закона у складу а препорукама радне групе које је Тим за социјално укључивање и сузбијање сиромаштва кабинета премијерке Ане Брнабић, наручио још у септембру 2018. године", истиче Јасмина Михњак из удружења "Бебац".

Закон о финансијској подршци породици с децом у примени је од 1. јула 2018. године, иако има позитивних страна, посебно је оштетио неколико категорија жена, међу којима су највише штете претрпеле породиље које имају већа примања од три просечне републичке плате, истичу из "Центра за маме".

„Недопустиво је да не постоји гарантовани минимум породиљске надокнаде за маме које су радиле мање од 18 месеци у континуитету, те се због тога дешава да неке од њих примају по неколико стотина динара", каже Јована Ружичић из "Центра за маме" и додаје: "Сматрамо да је решење проблема враћање на стари закон, где су оне примале до пет просечних плата, за колико су плаћале порезе и доприносе."

ГЗС/Мондо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.443.116 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)