Одличне вести за српске произвођаче кромпира: Домаћи маркети у наредних 15 дана откупиће велике количине овог поврћа 



 


Одличне вести за српске произвођаче кромпира: Домаћи маркети у наредних 15 дана откупиће велике количине овог поврћа
04.03.2021 07:50 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Преко две деценије породица Гујаничић из села Акмачићи код Нове Вароши живи од продаје кромпира, али никад се за своју
Домаћи маркети у наредних 15 дана окупиће велике количине овог поврћа, Фото: РИНА

егзистенцију нису уплашили као сада. Преко 500 тона овог поврћа налагеровано је у складишту, а купца није било "ни за лек", преноси РИНА.

Након што је Србију обишла прича о мукама произвођача, Министарство пољопривреде је реаговало, па је део робе сада нашло купца. У двориште Гујаничића стигао је шлепер на који је натоварено 30 тона, а очекује се да оваквих утовара буде укупно пет.

Фото: РИНА

"Свесни смо да је ова производња јако променљива и да све зависи од године до године, али сада је дошло до кулминације. Били смо потпуно беспомоћни кад је продаја у питању, али сада видимо то светло на крају тунела. Данас је отисао део робе, а очекујемо да ће ускоро бити продат и још део прошлогодишњег кромпира. Таква је година, коло среће се окреће, не морамо нешто много да зарадимо, важно је да не будемо у великом губитку како би могли да се спремамо за нову, овогодишњу сетву. Били смо убеђени да је ова сезона најлошија у историји, али ево сад се ипак надамо да ће проћи бар мало боље", изјавио је за РИНУ Радош Гујаничић из Акмачића.

Проблем у пласману српског кромпира настао је због великих количина робе, а врло мале потражње јер су и Европа и регион преплављени овим поврћем. Ипак, решење које је пронађено подразумева да домаћи маркети откупе робу од српских пољопривредника.

Фото: РИНА

У плану је да до 15. марта Лидл и групација Делезе откупе још око 15 шлепера, што је око 250 тона кромпира, а могућа је и сарадња са појединим компанијама које се баве прерадом овог поврћа и то од произвођача из Горњег Милановца, Ивањице, Нове Вароши и Пријепоља, јер управо кромпир са тог подручја важи за најквалитетнији и за онај који испуњава строге критеријуме купаца.

"Није што је наш, али је стварно најбољи. Кромпир са Златара препознаје се по боји, укусу, али и по величини што најбоље доказују и ови примерци од преко два килограма. Од једне кртоле може да руча цела породица. Његова производња је потпуно природна, не пршће се и не садржи никакве хемикалије. Добили смо обећање да неће пропасти, па се надамо да ће тако и бити ", рекао је Бранко Гујаничић, такође из Акмачића.

Део рода кромпира претходних дана откупљено је и од произвођача из села горњомиланивачког краја, као и из Ивањице.

 

 

 

 

РИНА / ГЗС







Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KROMPIR AKMACICI KOLICINA PRODAJA MARKETA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 100.175.477 посета
Тренутно на сајту: 145 посетилац(a)