витамина "ц", витамина "д" али ни куповало и користило производа који јачају управо имунитет. У прилог томе говори и чињеница да је у овој години продаја препеличјих јаја порасла чак десет пута, пише агенција Рина.
"Од давнина су познати позитивни утицији на човеково здравље. Чак сам и ја са узгојем препелица почео након што сам од доктора добио дијагнозу да имам мањак гвожђа и да су ми за опоравак потребна препеличја јаја. Њихова продаја увек је ишла добро, али од кад како је почела епидемија корона вируса многоструко је увећана. Нарочито у овом трећем таласу кад је много заражених", каже за РИНУ, Никола Драганић узгајивач препелица из Драгачева.
Препелице су птице које врло брзо крену са ношењем јаја и то у великој количини, али и поред тога потражња је много већа него што произвођачи могу да сакупе. Никола има неколико фарми у Србији, а први је у нашој земљи направио јасле за јапанске препелице.
"У њима се оне само изводе и бораве од пет до седам дана и иду даље. Како бих направио јасле прерадио сам старе ормаре, направио грејаче и термостате”, рекао је Никола.
Николина рачуница показује да се посао узгоја јапанских препелица исплати за шест месци, а рачуница је проста – на уложених 4500 хиљаде динара, месечно може да се заради око 24 хиљаде динара од 100 препелица.
Никола Драганић, Фото: РИНА
“Исплативост се огледа у малом утрошку хране, јер препелица да би снела 90 јаја поједе само 2,7 килограма хране. Јако је захвална птица, мало једе и не треба јој много простора. Међутим, иако је потражња порасла чак десет пута, цена је остала иста”, каже Никола.
Препеличија јаја богата су витаминима, фосфором, цинком и важним аминокиселинама, по својој храњивости једно препеличије јаје замењује пет кокошијих, зато се са за богату трпезу не каже узалуд – било је и јаја од препелице.
РИНА / ГЗС