Вулин - Година борбе за повећање запослености 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Вулин - Година борбе за повећање запослености
Trenutno na sajtu: 277       |       Podeli:
02.01.2015 | 0 коментар(а)



Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин очекује да ће ово бити година

борбе за повећање запошљавања, посебно младих људи и да ће мере које је влада предузела лане бити видљиве крајем 2015.

"Крајем 2015, ће без сумње, мере бити видљиве. Најпре, ми ћемо решити проблем предузећа у реструктуирању. Сваке године смо одвајали 708 милиона евра само за предузећа у реструктуирању, а сада то више неће бити случај", рекао је министар истакавши да радници нису остављени на улици.

"Обезбедили смо им одговарајући социјални програм, отпремнине, пензије, или како се већ ко одлучио", рекао је Вулин за Танјуг.

Ефекти свих уштеда, на пензијама, платама, бенефицираном радном стажу, биће видљиви за годину дана, додао је он.

Мерама активне политике запошљавања НСЗ биће обухваћени радници у предузећима у реструктурирању, указао је Вулин и подсетио да ће та служба ове године имати више средстава на располагању у односу на претходну.

За мере активне политике запошљавања НСЗ, каже, опредељено је 2,8 милијарде динара, и још 500 милиона за особе са инвалидитетом.

"Мислимо да ћемо са тиме моћи да збринемо око 130.000 људи, који ће се на овај или на онај начин наћи у комуникацији са Националном службом за запошљавање", рекао је Вулин.

"Нико од људи, који постају вишак у смислу радног ангажовања, неће отићи на улицу без отпремнине и одговарајућег социјалног пакета", поручио је министар Вулин истичући и да је важно да се види која од тих предузећа ће успети да нађу стратешког партнера Или да буду приватизована.

Ми смо обезбедили у транзиционом фонду, који ће се првенствено односити на ова предузећа 16 милијарди динара, а настојаће се у томе да што већи број предузећа буде спашен, додао је министар.

Већ сада је приметан "природни одлив", односно повећан број оних који су поднели захтев за пензионисање услед измена закона о ПИО који је практично с првим даном нове године ступио на снагу.

Говорећи о стопи незапослености која је крајем протекле године износила 17,6 одсто, Вулин је казао да ниједно министарство само не може да се избори са проблемом незапослености, али држава и друштво целокупно, итекако може.

"Успели смо да смањимо незапосленост на 17,6 процената, што сматрамо да је још увек превисоко, али је итекако добар резултат с обзиром да смо 2012. године затекли незапосленост од 25,6 процената", рекао је Вулин.

Ове године водиће се рачуна да се што више новца уложи у запошљавање младих, па је зато уведен пакет стручне праксе, за који ће Национална служба за запошљавање плаћати део зараде младима који немају искуство, а хоће да раде, а послодавац ће бити дужан да још шест месеци задржи особу на послу.

"Постоји низ планова како ћемо да се боримо за незапосленошћу. За све оне који су сумњали у проценат незапослености, подсетићу да је ПИО фонд забележио пораст наплате доприноса од девет процената што је готово идентичан проценат у смислу смањења незапослености у односу на прошлу годину, и ти подаци су више него јасни" , прецизирао је Вулин.

Поновио је да ове године упркос мерама штедње неће бити умањено нити укинуто ниједно социјално давање.

"Изборили смо се за то и желим да се захвалим и влади и председнику Владе што су подржали моју орјентацију, а то је да се у години кризе, не сме штедети на онима који су најсиромашнији и на нашој будућности", поручио је Вулин.

Говорећи о Закону о раду, Вулин је казао да је допринео паду стопе незапослености и побољшању свеукупног привредног амбијента, али да он није једини разлог томе.

"Закон о раду је све оне злонамерне нападе на њега демантовао, односно пракса је демантовала. Нити се десило да нам је економија постала економија на одређено време, као што се говорило, напротив, чак смо имали значајно повећање уговора на неодређено време, из простог разлога што су обавезе и права послодавца и радника први пут тако јасно дефинисана, да се послодавац не плаши да запосли раднике на неодређено време", рекао је Вулин.

Такође, додао је није дошло до масовног отпуштања, већ је напротив, дошло до пада незапослености, навео је Вулин.

"Закон о раду је дао сигурност послодавцима и радницима", рекао је Вулин и најавио појачану активност инспекције рада у 2015.

"Фебруар ће како је казао, бити месец контроле послодаваца, да ли постују закон о запошљавању особа са инвалидитетом истичући да инспекција рада нигде долазити са идејом да затвори или казни послодавца већ да утиче на њега да се прилагоди закону и да га поштује.

Он је казао да је на сличан начин покренут процес проверавања старачких домова у прошлој години, а обављено је више од 100 различитих контрола, и до сада је затворено двадесетак сатарчких домова, зато што нису постовали закон.

Најављује и живу законодавну активност министарства на чијем је челу истакавши да ће Закон о раду бити промењен у складу са директивама ЕУ и Међународне организације рада, као и конвенцијама .

Размислсја се каже о сету закона које је потребно променити, а реч је о законима о запошљавању, социјалном предузетништву, социјалној заштити, финансијској подршци породицама са децом, али и неким деловима породичног закона.

Ова година ће, према рачима Вулина, бити година капиталних инвестиција. Биће, каже, изграђено неколико герентолошких центара, а завршни они чија градња је у току.

За решење питање војних пензионера биће формирана радна група и влада ће, уверава, веома брзо покушати да реши њихове захтеве.

Конкурс за додељивање средстава невладиним организацијама биће расписан чим пре, можда већ крајем јануара или почетком фебруара.

Подсетио је да је позвао Државну ревизорску институцију да испита детаље у вези са претходним конкурском који је обустављен због сумње да је било злоупотреба.

Извор - Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.164.281 посета
Тренутно на сајту: 277 посетилац(a)