У болници 196 ковид пацијената, три особе преминуле, на апел за помоћ упућен колегама из пензије и приватне праксе нико се није одазвао 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
У болници 196 ковид пацијената, три особе преминуле, на апел за помоћ упућен колегама из пензије и приватне праксе нико се није одазвао
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
16.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Епидемија у овом таласу има каприциозан ток, па је и силазна линија специфична,
Руководилац Радног тима за праћење ширења вируса корона, др Михаило Луковић, фото: ГЗС

тако рећи „тестераста”. Епидемија је у силазној путањи, а број позитивних пао је испод 32 посто, што се може протумачити да вирус у популацији губи снагу, казао је руководилац Радног тима за праћење ширења вируса корона др Михаило Луковић.

Од 542 узорка из Моравичког округа позитиван тест потврђен је код 79 особа из Чачка, 21 из Горњег Милановца, из Лучана 20 и из Ивањице 37.

У Општој болници у Чачку хоспитализовано је 196 ковид пацијената, у респираторном центру налази се 18 пацијената, 10 људи је на респираторима. Три особе су преминуле, две из Лучана и једна из Чачка.

У пријемно тријажној амбуланти у болници обављено је 259 прегледа, 25 пријема, 18 отпуста,

У ковид амбулантама Дома здравља прегледано је 553 лица. Број првих прегледа је пао на 195, што је охрабрујуће.

У Плавој хали налази се 35 пацијената, у Специјалној болници у Ивањици 30 пацијената.

„Здравствени систем је жилав, али је медицински кадар десеткован. Од 30 инфицираних лекара само два су се вратила на посао. Такође проблем су и пријаве контаката када су у питању здравствени радници и ту ће се нешто мењати. Договорено је да здравствени радници могу бити одсутни само ако имају ПЦР позитиван тест, јер они су сваки дан у контакту”, нагласио је др Луковић.

Он је истакао да је велики ризик предстојећа слава Свети Никола и апеловао на све који славе да то буде сведено само на најужу породицу.

„Не могу да схватим да неко зове госте на славу сада, јер на том окупљању неко од гостију или домаћина може да се зарази и после тога не дај боже умре. Питам се како ће тај домаћин да живи после са знањем да се неко код њега на слави заразио и умро”, казао је др Луковић.

Према његовим речима позив у помоћ који је био упућен колегама у пензији и из приватне праксе није наишао на адекватан одговор, јер се за сада нико није јавио.

„Ја поново молим за помоћ и наглашавам да ти људи не би радили у црвеној зони и да нам је неопходна помоћ свих лекара без обзира на специјализацију”, казао је шеф Радног тима.

Др Луковић је казао да је проблем са кисеоником сада постао хроничан.

„Месер нам излази за сада у сусрет и успевамо да се снађемо, али до када ће то тако бити не знамо”, закључио је др Михаило Луковић.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak moravicki okrug bolnica novoinficirani epidemija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.771.698 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)