Ђаци и професори из Измира у гостима код председника општине 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ђаци и професори из Измира у гостима код председника општине
Trenutno na sajtu: 738       |       Podeli:
09.10.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Седам ученика приватне гимназије „Bilgince“ из турског града Измира

и два њихова професора налазе се на седмодневној размени у Горњем Милановцу и тим поводом угостио их је председник општине Дејан Ковачевић.

Поред њих, пријему су присуствовала и четири ученика, два Италијана, Туркиња и Рускиња, који ће текућу школску годину провести у Гимназији „Таковски устанак“. Наиме, група ученика из Горњег Милановца у мају месецу била је у Измиру, посредством пројекта Интеркултура, а сада им њихови другови узвраћају посету.

Председник општине Дејан Ковачевић овом приликом је рекао да му је веома драго што пројекат размене ученика који спроводи гимназија „Таковски устанак“ веома добро функционише и што је дошао на ниво да у Горњи Милановац долазе деца и на годишњи програм размене.

Мени је велико задовољство што општина Горњи Милановац може да подржи овакве пројекте. Посебно ми је задовољство што су ми наши драги гости из Турске пренели поздраве од њиховог градоначелника и изразили жељу да успоставимо сарадњу између две општине. Ја ћу у скорије време позвати градоначелника Измира да посети Горњи Милановац, јер првенствено мислим да наша општина на привредном плану може да понуди много тога нашим партнерима из Турске.“

Ковачевић је додао да ће све ово деци јако значити, јер пријатељство које се развија на овакав начин опстаће сигурно дуго са једне стране, а са друге вероватно ће и они у будућности, када заврше своје школовање моћи то пријатељство да прошире и на неке пословне аспекте. Такође, он је рекао да ће од наредне школске године један ученик из норвешког града Мушјена бити на размени у Горњем Милановцу.

Асуман Кесер, професорка енглеског језика која је дошла у Горњи Милановац заједно са ученицима рекла је да им је веома драго и да су јако срећни што су у посети Горњем Милановцу.

Јако сте срдачан и топао народ. Драго нам је што нас је угостио председник општине као представнике интеркултуралног сегмента и образовања наше школе.“

Кесер је рекла да су срећни што су окружени дивном природом и дивним људима.

Одушевљени смо тиме што је ово мала средина, али средина која се труди да сачува своју природу и све ове позитивне утиске ћемо се трудити да пренесемо у нашу земљу. Упознали смо доста људи који се баве културом и традицијом и који покушавају све то да сачувају од заборава.“

На крају је истакла да се нада доброј сарадњи између два града и две државе на овај начин. Према њеним речима, доста можемо да научимо једни од других.

Други професор из Турске који предаје физику, Даврим Темел рекао је да су у свету без граница све културе међусобно повезане и да тако удружени свет можемо да учинимо срећним местом.

Размена кроз пројекат Интеркултура је веома значајна за глобални свет и веома сам срећан што сам данас овде.“

Према речима Марије Вељић, координатора локалног центра Интеркултуре, гимназија „Таковски устанак“ из нашег града већ осам година успешно учествује у овом пројекту.

Веома смо срећни што уз подршку општине Горњи Милановац и уз подршку читаве локалне заједнице већ дуги низ година активно спроводимо разне врсте ученичких размена. Ово је четврта размена одељења коју смо извели.“

Координатор локалног цента је рекла да су четири ученице из општине Горњи Милановац тренутно на годишњем програму размене и то, три у Италији и једна у Аргентини. На крају је закључила да пројекти интеркултуре у Горњем Милановцу расту и да су тренутно један од најбољих локалних центара у Србији.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornjimilanovac izmir predsednikopstine deca prijem

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.093.307 посета
Тренутно на сајту: 738 посетилац(a)