Очување лешинара ујединило регион 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Очување лешинара ујединило регион
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
02.04.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Незаконито тровање дивљих животиња тема је међународне радионице која ће

ће бити одржана од 8. до 10. априла 2019. године у Новој Вароши, у организацији Фондације за заштиту лешинара из Швајцарске, Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Фондације за заштиту птица грабљивица из Београда, Завода за заштиту природе Србије и Резервата Увац д.о.о. из Нове Вароши.

Како су саопстили организатори, "Балкански пројекат против тровања,, у оквиру кога се скуп организује, има за циљ да све земље учеснице израде стратегију борбе против тровања лешинара и других животиња.

Опстанак лешинара на Балкану и у Европи у Нову Варош довешће представнике стручних организације и државних институција из читавог региона. Стручњаци из Грчке, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Шпаније и Србије понудиће рјешења за спречавање тровање лешинара и њихов повратак на некадашња станишта.

Лешинари су птице грабљивице које стручњаци сврставају у групу најугроженијих птица на свијету. Њихове популације свуда су угрожене и углавном се смањују због тровања. Лешинари су вриједни природни чистачи биолошког отпада који својим начином исхране спречавају ширење многих зараза, од којих су поједине смртоносне и за људе. Поред санитарне улоге, ове величанствене птице дубоко су уткане у фолклор и културу народа Балкана, а посљедњих година постале су одличан су мотив за развој одрживог и еколошког туризма.

У Србији су ишчезле чак три врсте лешинара (брадан, црни стрвинар и бијела кања), а једина преостала врста је бјелоглави суп који свој опстанак дугује великим напорима орнитолога и мјештана западне и југозападне Србије, подсјећа се у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

 

Танјуг / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos lesinari svetovanje trovanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.280.731 посета
Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)