Конференцијама по Србији, УСПРС упознаје новог министра са нерешеним проблемима у просвети 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Конференцијама по Србији, УСПРС упознаје новог министра са нерешеним проблемима у просвети
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
29.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Унија синдиката просветних радника Србије, како би пожелела добродошлицу новом министру, од данас из Чачка,
Председник СОЧ Владимир Аџић, фото: ГЗС

креће серију конференција за медије која ће се завршити 5. новембра у Београду испред Владе РС. Према речима Весне Јеротијевић, члана председништва УСПРС, циљ је да се министар упозна са проблемима који нису решавани у претходним мандатима. „Прва ставка је хитни преговори о висини плате, да се наставе разговори о платним разредима чија примена се очекује од 1. јануара 2021, и да се коригују коефицијенти ненаставном особљу као и да се исплате дуговања”, казала је Јеротијевић.

Владимир Аџић председник СОЧ-а и члан председништва УСПРС-а, истакао је да пошто ова Влада каже да је образовање стуб једног друштва, онда се нада да ће се у решавању захтева просветара поред новог министра просвете, старог министра финансија и премијерке, укључити и председник државе јер је он 2015. као премијер потписао Споразум.

Председник синдиката у Машинско- саобраћајној школи Бојан Недељковић рекао је да може да похвали само два министра просвете у Србији Доситеја Обрадовића који је био први и Љубу Давидовића.

„Суочени смо данас да ученици из великог броја средњих школа имају проблем са смањеним бројем часова српског језика и књижевности. Реч је о томе да неко ко има моћ одлучивања сматра да је ученицима у средњим стручним школама у Србији довољно два, а највише три часа матерњег језика. Изгледа да ученици треба да буду уско усмерени на своје струке или занате, те им књижевност, филозофија и психологија уопште нису потребни. Чак су и сувишни. Они треба што мање времена да проводе у школи, јер лоше утиче на њих. Тој деци треба увести дуално образовање, да виде шта је рад, да им огрубе и ојачају руке. Компаније у којима сутра треба да се запосле неће да примају оне са књигама и финим рукама. Тако је и на Западу. Сада, у 21. веку, не можемо да их истерујемо из школа и да их запошљавамо са 10-11 година старости (због некаквих дечијих права), али можемо дуално са 15 или 16 година. Тиме државу ослобађамо сувишних трошкова за њихов боравак у школи. Да закључимо, будућност српске просвете изгледа овако: што мање српског језика и књижевности подржаних филозофијом и психологијом, а што више дуала”, ироничан је Давидовић.

Иначе, УСПРС од нове Владе РС тражи да у буџету за 2021. годину планира веће издвајање за просвету. Најављени минималац од 1.1.2021. године износиће 32.126 динара (што је 6,6% веће од прошлогодишњег минималца ). С обзиром да се УСПРС већ 21 годину се залаже за однос 1:3 (минималац према плати наставника), очекују и значајно повећање зарада у просветном систему да би дошли до жељеног односа у наредном периоду, који је реалан, ако је просвета један од стубова нашег друштва, како власт говори.
Подсетићу, тренутни однос је око 1:2 тако да све више клизимо у распону плата па би померање коефицијента за наставнике са седмим степеном са 17,32 на 20,32 било реално у овом моменту јер је око 80% просветног система високо образовано.
Исплата 30.000 динара за шест Светосавских/Новогодишњих награда (од 2015. до 2020.) предвиђених потписаним Споразумом о решавању спорних питања (члан 2.) и Посебним колективним уговором за запослене у основим, средњим школама и домовима ученика.
Исплата 25.000 динара из уштеда предвиђених потписаним Споразумом (члан 7.) Велике уштеде су остварене у систему смештањем технолошких вишкова, што сада износи преко 25.000 људи. Тиме је државној каси сачувано око 6 милијарди динара!
Поменута сума исплата, износила би негде око половине уштеда. Ову ставку је могуће исплатити у државним обвезницама, о чему се може разговарати.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ministar prosveta usprs problemi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.274.413 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)