Данас је 1. април - Светски дан шале 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је 1. април - Светски дан шале
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
01.04.2019 | 0 коментар(а)



Светски Дан шале - 1. април обележава се већ вековима уз неизбежно "априлилили", али је његово порекло нејасно.

Уочи овогодишњег Дана шале социолог Ратко Божовић сматра да се смејемо мало и недовољно што говори да "нисмо у добром менталном стању".

"Ако не видите насмејане људе онда има разлога да будемо забринути", оценио је за Тањуг Божовић.

Први април се већ вековима обележава, али његово порекло је нејасно.

Према једној теорији, тај датум се везује за усвајање Грегоријанског календара када је израз "априлска луда" приписиван онима који су се и даље држали старог, Јулијанског календара.
Многи су склони тумачењима да се својеврсни "народни празник" појавио крајем средњег века у Европи као "Дан свих луда", који је био општенародно весеље.

Постоје мишљења да корени тог "празника" досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају смишљајући различите шале.
Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио "априлску рибу".

Енглези мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову "Даном свих глупака".

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде после тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Држећи се традиције и многе медијске куће, компаније, веб сајтови и друге шаљивџије у свету оглашавале су се разним првоаприлским шалама - од смешних до апсурдних па је тако протеклих година било вести да се Дејвид Бекам придружио аустралијској фудбалској репрезентацији, да је председник Француске Никола Саркози поднео неопозиву оставку, као и да је Канада купила пола хавајског острва.

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни Србију па се често у медијима могло наћи понешто што је изненадило читаоце, а једна од шала која се најчешће спомиње објављена је 1964. године у "Политици експрес" и односила се на то да легендарни фудбалер Драгослав Шекуларац "прелази" у "Партизан".

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.419.597 посета
Тренутно на сајту: 492 посетилац(a)