Јавор - Матис поново у фудбалској елити Србије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Јавор - Матис поново у фудбалској елити Србије
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
27.04.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица – Црвена звезда и Партизан поново ће се борити за бодове у Ивањици, јер се Јавор Матис после доигравања вечерас вратио у фудбалску елиту Србије, победивши екипу Бежаније резултатом 3 : 1.
Славље у Ивањици, фото: РИНА

Уз ту лепу вест иде још једна: ускоро ће да буде постигнут договор о градњи новог стадиона за један од настаријих клубова у држави.


Драгомир Лазовић, власник комапније Матис која је спонзор ФК "Јавор" посматрао је утакмицу из првих редова, фото: РИНА

Јавор је основан 1912. године а члан савезног ранга, односно Друге лиге, постао је 1994. и тада на премијери, 28. августа, савладао Јединоство из Бијелог Поља са 3:0.
Људи који воде клуб, у представљању његовог такмичарског успона наводе још:
Јавор је био суперлигаш у сезонама 02/03, 05/06, 08/09, 09/10, 10/11, 11/12, 12/13, 13/14, 15/16, 16/17, 17/18 и ево сад 19/20. Играо је једаред и у финалу националног Купа Србије, 11.05.2016. и изгубио од Партизана са 2:0.
Од 28. августа 1994. до 9. децембра 2018. године одиграно је укупно 817 првенствених утакмица, забележено је 319 победа, 269 пораза и 229 нерешених резултата. У овом раздобљу постигнуто је 873, примљено 786 голова. Дрес Јавора носило је 309 фудбалера од којих се 146 уписало у листу стрелаца.
Клуб је један од најстаријих у Србији. Основали су га пре 107 година омладинци окупљени око студента Милана Радојевића, који је у то време једини имао неког искуства о фудбалској игри. Назвали су га ФК Јавор по оближњој планини. Утакмице су играли на терену Вашариште, који су добили од тадашњих општинских власти и радним акцијама преуредили у фудбалко игралиште. У то време у околини није било фудбалских клубова, па су утакмице најчешће играли међусобно подељени у две екипе.
У предратном периоду Јавор је веома активан. Из његових редова су и двојица тадашњих репрезентативаца, Драган Јовановић Жена и и Бошко Петровић. После Другог светског рата у Јавору су поникли многи прволигашки играчи и репрезентативци, Владица Ковачевић, Петар, Србољуб и Радован Кривокућа...

Препород клуба подудара се, у највећој мери, са појавом Драгомира Лазовића на одговорним дужностима у Јавору, од 1998. године. Ивањичка фабрика намештаја „Матис” чији је Лазовић оснивач и власник, већ годинама је главни финансијер Јавора. Откуда Драгомир у летописима фудбалског друштва које је дубоко загазило у једанаесту деценију живота?
- То је посебна, веома специфична прича и за мој и за живот свих Ивањичана. Реч је о клубу основаном пре стотину гопдина он је друштвени стуб око којег се окупљала цела Ивањица. Везује ме љубав, али фудбал није јевтина играчка. Међутим, Јавор данас ником не дугује ништа јер је вођен домаћински, вођен спретно. Близу је договор и о изградњи новог стадиона и ускоро би требало да се ступи у тај посао. Далеко од тога да општина у ово време треба да издвоји за стадион, али уз визионарство наше можемо доста учинити – каже Драгомир Лазовић за РИНУ.
Свака част ивањичким фудбалским радницима и њиховој фабрици која их прати годинама.


РИНА





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


javor matis fudbal

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.346.122 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)