У Пули представљени култура и историја Чачка 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
У Пули представљени култура и историја Чачка
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
16.04.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – На Фестивалу српске културе у Истри - Пула, Ровин, Фажана, Лабин, Пореч, који траје од 11. до 19. априла,

представљене су неке од истакнутих страница чачанске културе и повести. У петак, 12. априла, у Градској палати у Пули, приређен је пријем за делегацију града Чачка а исте вечери, у простору Српског културно – уметничког центра у том лучком граду, приказани су издвојени делови монографије „Манастири Овчарско – кабларске клисуре”, аутора Делфине Рајић и др Милоша Тимотијевића.

Затим је, од 21 сат, у хотелу „Пула” одржан програм „Од Чачка са срцем”, којег су саставили КУД „Милисав Петровић” из Парменца код Чачка и музичка група „Харизма плус бенд”.

Оба уметничка ансамбла одржала су заједнички концерт у оближњој Фажани, у суботу 13. априла, док је те вечери у згради Пулског казалишта Градско позориште из Чачка извело представу „Триптих о радницима”. У петак, 14. априла, група „Страх од Џеки Чена” одржала је од 22 сата концерт у „Рок кафеу” у Пули.

Мирјана Рацковић из УГ „Надежда Петровић”, Делфина Рајић и др Милош Тимотијевић из НМ, пред најстаријом зградом у Пули (13. век) / Фото: Народни музеј Чачак

Иначе, на свечаном отварању Фестивала наше дијаспоре у Истри, у четвртак 11. априла, постављена је изложба чачанске Фото групе „Формат”, под кровом СКУЦ – а.

Овај догађај по традицији приређују Српски културни центар у Истри, Клуб Срба Истарске жупаније, Координација Срба у Истри и Парохија пулско – перојска, покровитељи су Истарска жупанија и град Пула а сафинансијери српска министарства спољних послова и културе, и Покрајински секретаријат за културно и јавно информисање Војводине.

Чачанска глумица Соња Савић / Фото: билтен Фестивала

„Ово сам доживела као догађај од изузетног значаја за наше саплеменике у Истри и срце ми је било пуно што смо се срели. Истовремено, имам речи поштовања за људе из Пуле, функционере и обичне, који су нас дочекали како приличи” - каже за агенцију РИНА Делфина Рајић, директор Народног Музеја у Чачку.

Током боравка у Истри делегација из Чачка, коју је предводио градски већник Душан Радојевић, посетила је и Храм Српске православне Цркве посвећен  Светом Српиридону Пероју, што је најстарије српско насеље у Истри, као и чувену пулску Арену. Чачанску делегацију су у Пули примили заменик градоначелника Роберт Цвекл и начелница за културу Јасмина Нина Камбер. 

На Фестивалу, иначе, учествују бројни културни посленици и уметници из разних делова Србије.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.766.308 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)