Стаматовић: Вода у Чајетини је исправна за пиће 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Стаматовић: Вода у Чајетини је исправна за пиће
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
26.02.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - Епидемиолог, шеф одсека за санитарни надзор у ужичком сектору за инспекцијске послове при

Министарству здравља Републике Србије обавестио је у четвртак 21. фебруара, хотеле и одмаралишта са највећим смештајним капацитетима на Златибору да вода у њиховим чесмама није исправна за пиће, због чега је наша дужност и обавеза да, као озбиљна и одговорна локална самоуправа, о томе обавестимо све грађане општине Чајетина, као и све оне који тренутно као гости бораве на територије наше општине, изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина у свом саопштењу достављеном медијима.

Стаматовић истиче да је шеф одсека за санитарни надзор из Ужица, по струци епидемиолог, послао oбавештење у коме подсећа на своје Решење о забрани употребе воде за пиће на Златибору, на основу анализа обављених у појединим објектима и тиме покушао да побије стручна мишљења како домаћих, тако и страних институција. У саопштењу се даље каже:

,,На основу стручног мишљења Завода за јавно здравље Београд, које је потписано од стране четири специјалисте, недвосмислено је речено да се вода, са овим процентом никла, може користити за пиће, без ограничења. Позивати се на застарело решење или на параметре који су још из 1998. године, и свесно ширити панику је за сваку осуду и за санкције. Ти параметри на које се појединци у служби политике позивају, нису усклађени са светским, према којима вода није ни близу неисправна, ни канцерогена, ни отровна, како кажу. На основу параметара Светске здравствене организације у води за пиће дозвољено је 0,07 мг/л никла.

Насупрот томе, по неком застарелом српском правилнику односно правилнику Српске напредне странке, у води је дозвољено 0,02 мг/л никла. Најоштрије осуђујемо покушај ужичких, прибојских и чајетинских напредњака, да се на овај начин доказују централи странке, мислећи да ће на оваквим темама поентирати и узети себи који глас више. Овакве теме никада нису за шалу, а ни за политичка препуцавања. Управо због континуираног наношења штете туризму Златибора, дизању панике, предузећемо све потребне мере, како бисмо санкционисали оне који се крију иза наручених текстова и иза страначких фејсбук профила.

Није згорег напоменути и да се вредности никла у води у САД и Канади уопште ни не мере, чак ни немају утврђене лимите. Воду са овим процентом никла пијемо деценијама уназад и ту се ништа није променило, осим параметара и појединих локалних напредњака који су остали у 1998. години. У мишљењу се напомиње и да је највећа изложеност никлу у општој популацији путем хране, а знатно мања путем воде.

Очигледно је да СНС не може легално да дође на власт у општини Чајетина, па је прибегао оваквим нехуманим мерама, при чему користе основну животну потребу као што је вода за обрачун са локалном самоуправом, желећи да иазову панику, да нам растерују туристе, а власницима некретнина на Златибору обарају цену. Али, све што нама чине, обиће се самим напредњацима о главу и, ако буде требало, тужићемо се с њима чак до Стразбура, јер то што раде, није ни у интересу Србије, ни грађана Чајетине ни бројних туриста на Златибору.

Да подсетимо, због загађења језера "Врутци", одакле се Ужице снабдевало водом, овај град већ пола деценије воду за пиће добија са Сушичких врела, на територији општине Чајетина. Иако је ужичка напредњачка власт, и тада и данас, на најбезобзирнији начин дисквалификовала локалну самоуправу Чајетине, општина Чајетина је, због својих комшија Ужичана, несебично "гасила жеђ" града Ужица. Управо због тога су, предострожности ради, пре четири године, Завод за јавно здравље из Ужица и Институт "Батут" из Београда урадили и проширену анализу квалитета воде златиборског Постројења за прераду воде "Рибница". ЈКП "Водовод" из Чајетине је у протеклом периоду вршио тестирање воде уз помоћ пилот постројења за микро и ултрафилтрацију, уз помоћ активног угља, феросулфата, ПАК-а и др. Вода је дата на анализу у еминентне домаће заводе за јавно здравље и институције, као и у неколико иностраних (у Америци,Чешкој и Словенији). ЈКП "Водовод Златибор" континуирано спроводи мере на унапређењу техничко-технолошке прераде воде на ППВ „Рибница“, у склопу поменутог расписана је и јавна набавка за израду Генералног пројекта реконструкције постројења. О предузетим мерама и радњама су обавештени Србијаводе, Дирекција за воде и Министарство здравља", наводи се у саопштењу.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.431.680 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)