Патријарх Иринеј биће сахрањен у крипти Храма Светог Саве 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Патријарх Иринеј биће сахрањен у крипти Храма Светог Саве
Trenutno na sajtu: 338       |       Podeli:
20.11.2020 | 0 коментар(а)



Његова светост патријарх Иринеј биће највероватније сахрањен у крипти Храма Светог Саве, сазнаје „Блиц”.

Место где ће почивати земни остаци 45. поглавара у трону Светог Саве је “амбулаторијум”, просторија иза олтара крипте.

Патријарх Иринеј је први поглавар који ће бити сахрањен у овом делу Храма, који је и кад је замишљен давне још 1895. године, био предвиђен за патријархе. У Патријаршији за "Блиц" кажу да једино што може утицати на промену места јесте патријархов тестамент.

-Уколико је Његова светост у тестаменту оставио посебно жељу где да му почивају земни остаци - каже саговорник "Блица".

Шта је амбулаторијум?

Део крипте у ком ће бити сахрањен - амбулаторијум је простор иза олтара и врло је редак у православним храмовима. Свега неколико у свету православних храмова има овај простор. Амбулаторијум у Храму Светог Саве на Врачару грађен је по узору на Свету Софију Цариградску. Има врата кроз која се улази, а овај простор - у коме ће бити сахрањен патријарх Иринеј, али и потоњи српски патријарси уколико не буду имали посебна завештања - окружује олтар крипте.
Градња Храма Светог Саве практично је и приведена крају баш у време патријарха Иринеја. Камен од којег је започета градња освештан је давне 1939. године види се у крипти. Сама крипта је намењена гробној цркви, а посвећена је светом кнезу Лазару.

Крипта и њене тајне

Крипту Храма Светог Саве прате разне приче. Међу њима и оне да су се током Другог светског рата у њој скривали Београђани од бомбардовања и да им је била сигурно уточиште. Потом и да је немачка војска у њој држала цистерне са горивом.

Крипта - део у коме ће бити сахрањен патријарх Иринеј простире се између темеља Храма Светог Саве, и има стубове којима је највећа висина 6.20 метара. Дубина Храма је око седам метара.

Завршавање крипте и њено осликавање благословио је почивши патријарх Павле 2001. године.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


patrijarh irinej sahrana beograd

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.372.269 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)