Српски хирург оперисао Неду из Ужица и ушао у историју српске медицине 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Српски хирург оперисао Неду из Ужица и ушао у историју српске медицине
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
17.11.2017 | 0 коментар(а)



Српски хирург, доц. др Владимир Дугалић други је у свету који је успешно

применио једну необичну и веома компликовану операцију названу „тунел у јетри”. Ова интервенција буквално се тако и спроводи, а до сада је примењена на свега 20 пацијената.
Овај успех уједно је и Клинику за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије ставио раме уз раме са клиником у Милану, где се ова интервенција једино до сада обављала.
„Тунел у јетри” изумео је др Гвидо Торзили из Милана, једини ученик чувеног јапанског хирурга за јетру Масатошија Макучија. Др Дугалић имао је привилегију што их обојицу зна и да се ове године задеси на лицу места и уживо видео како се операција изводи.
- У марту ове године био сам у посети др Торзилију у Милану и игром случаја сам се задесио у операционој сали када је требало да изведе ову интервенцију. Према подацима у литератури, само је он, пре три године, објавио рад да је изумео ову технику. Интервенцију је обавио на само 20 пацијената, јер нема много индикација када она може да се примењује, а и технички је веома тешка за извођење - објашњава за „Блиц” др Дугалић.
Пацијенткиња Неда Поповић (59) из Ужица била је прва код које је у Србији урађен овакав захват. Она чак и није знала да ће на тај начин бити оперисана, јер се др Дугалић за то одлучио на лицу места, када је Неда већ била на операционом столу.
- Неда је пацијенткиња проф. др Зорана Кривокапића и када је већ операција кренула, колеги сам јавио да имам две опције за операцију. Једна је била да уклоним половину јетре због метастаза које су се налазиле на незгодном месту. Та техника је била лакша варијанта за мене, али у том случају жени бисмо морали да одстранимо много ткива. А онда сам му предложио да урадим „тунел у јетри”. Искрено сам му објаснио да такву интервенцију никада у животу нисам радио, али да знам технику. Колега Кривокапић је пристао - објашњава др Дугалић. Интервенција је трајала десет сати, а др Дугалић објашњава да није много размишљао. Каже да је знао како се ради, читао је доста о томе, али да му ипак није било пријатно, поготову што је први пут изводио тако нешто. Али, како је операција одмицала, каже, бивало му је све лакше.
- Ова интервенција примењује се најчешће код карцинома дебелог црева када се метастаза појави на јетри, и то на незгодној локализацији. То се управо и у овом случају десило. Велика метастаза налазила се иза јетре, скроз на вени кави. Да би се уклонила стандардном процедуром, морало би да се одстрани пола јетре. Али, у овом случају сам са горње и доње стране јетре правио тунел и онда сам фактички, као један тјуб, скинуо део јетре заједно са метастазом - препричава др Дугалић.
Тек када је интервенција завршена, лекари су саопштили Неди шта се све догађало.
- Била сам позитивно шокирана. Знала сам да се нешто догађало, јер је операција трајала толико дуго. Захвална сам лекарима што су ми на овај начин помогли - каже Неда, која у петак излази из болнице.
Пацијенткиња - жена аутодизаличар
Неда Поповић из Ужица иначе је једина жена аутодизаличар у Србији, која се овим послом бави већ 30 година.
- Из ината сам почела овим да се бавим, јер многи мисле да су жене за кухињу и да гаје децу. Баш зато сам и изабрала мушку професију, ако се тако може рећи. Успела сам у томе. Имам и сина који ће ме ускоро наследити. Имао је седам година када сам овим почела да се бавим, и мајка га је добро научила послу - кроз осмех прича Неда.
Извор Блиц

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.523 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)