Рекордно интересовање средњошколаца за Петницу у 2020. 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Рекордно интересовање средњошколаца за Петницу у 2020.
Trenutno na sajtu: 525       |       Podeli:
30.12.2019 | 0 коментар(а)



Истраживачка станица Петница завршила је процес избора нових полазника за образовне програме у 2020. години.

Пораст броја пријављених ученика од око 20 посто представља рекордно интересовање за образовне програме ове престижне европске институције за додатно образовање. Око 1300 средњошколаца из целе наше земље, али и региона, на семинаре у Петници крећу средином јануара наредне године.

На конкурсу за учешће на образовним програмима у 2020. години Истраживачкој станици Петница се пријавило преко две хиљаде заинтересованих средњошколаца из свих крајева наше земље, али и Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

„Тим који је прегледао све пристигле пријаве чинило је сто стручних радника и сарадника ИС Петница. Сви они су научници, професори, или постдипломци, и имају и велико педагошко искуство у Петници. Свака пријава детаљно је прегледана током петодневног процеса селекције нове генерације Петничара." – каже Никола Божић, програмски директор ИС Петница.

Програми у Петници трају целе године и одвијају се у сезонским циклусима. Сваки полазник на некој од 20 дисциплина природних, друштвених и техничких наука, у овој нашој престижној образовној институцији може на четири или пет семинара годишње провести и по месец дана. Током боравка у Петници они на располагању имају најомдериније лабораторије, научну оперему, рачунаре, библиотеку, ресурсни центар... Под надзором својих ментора са познатих домаћих и страних научних института и факулета ови талентовани средњошколци реализују своје мале научне пројекте.

„Од завршетка реконструлције и изградње, и набавке нове научне опреме, пре неколико година, број заинтересованих за програме у Истраживачкој станици стално расте. Заинтересованих ученика из Словеније и Хрватске је у такође све више, а расте и број студената универзитета који долазе из целог света на програме на енглеском језику." – додаје господин Божић.

Области науке у којима ће своје прве кораке средњошколци правити су: астрономија, математика, физика, електроника и роботика, рачунарство, биологија, хемија, биомедицина, геологија, географија, историја, антропологија и социологија, психологија, лингвистика, археологија, као и дизајн и четири интердисциплинарна програма која окупљају групе научних дисциплина.

„Наша улога је да полазницима програма помогнемо учећи их како да истражују, како да буду самостални у томе што раде, како да буду критични и према себи и према другима и, на крају, како да истрају у томе што раде."- закључио је Никола Божић, програмски директор Петнице.

Истраживачка станица Петница је самостална и независна инстируција која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Њене активности су највећим делом усмерене на младе – на ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Програми Петнице обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.961 посета
Тренутно на сајту: 524 посетилац(a)