Исповест сина америчког војника: Мој отац Србима дугује живот! 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Исповест сина америчког војника: Мој отац Србима дугује живот!
Trenutno na sajtu: 561       |       Podeli:
10.09.2019 | 0 коментар(а)



Американац Тед Бајфилд (69) дошао у Србију да нађе потомке људи који су током операције „Халијард" 1944. његовог оца спасли сигурне смрти и захвали им се.

- Ви сте диван народ! Овде сам први пут и одушевљен сам вашим гостопримством и срдачношћу. Мој отац је био у праву када је причао о вашој величини и доброти - овако говори Бајфилд, син Флојда Бајфилда из Небраске, који је био један од митраљезаца спасених 1944. у Србији у чувеној операцији "Халијард" (Ваздушни мост).

Дошао је у Србију на обележавање 75 година од овог догађаја, када су од сигурне смрти мештани Прањана избавили више од 500 савезничких војника које су Немци оборили изнад Југославије. Док гледа очеве слике са четницима који су га спасили, Тед признаје да до пре шест месеци није знао много о Србији, али да је тада почео да истражује и учи о нашем народу, који му је из сигурне смрти избавио оца.

План му је да до 17. септембра (до када ће бити у нашој земљи) посети и Ћуприју, да обиђе потомке људи који су помогли његовом оцу. Такође, жели да оде до места где се срушио авион и да крене путем којим је он кренуо приликом евакуације. Каже, толико му дугује.

-Авион мог оца срушио се 5. маја 1944. код Александровца. У Србији је провео 99 дана. За то време је из Ћуприје пребачен у Прањане, одакле је, захваљујући импровизованом аеродрому, евакуисан за Бари. За то време је у вашој земљи наилазио на људе који су му помогли више него ико до тада. То су били Срби који су били сиромашни и који ни сами нису имали готово ништа. А дали су му све. И више од тога. Чак и кревет да спава у њему док су они спавали на поду. Невероватно, заиста! Толику доброту, човечност, људскост ја нисам срео - искрен је Тед док испија чашицу домаће ракије. Каже да му се ово српско пиће баш допада.

На питање шта му је отац говорио о паду авиона и његовом боравку у Србији, Тед се замислио и после неколико секунди ћутања изговара:

- Не много, заиста. Мислим да није имао трауму или нешто слично, већ да просто није желео. Знам само да су Немци из авиона гађали митраљезима њега и његов авион док се спуштао падобраном. И да је пронађена пилотова капа са рупом на њој. Није јео много. Причао је да је он, као и други амерички пилоти, био изненађен срдачношћу Срба. Тиме како су им прилазили, како су их грлили као да су род најрођенији. Испрва су савезнички војници, укључујући и мог оца, били уплашени јер су им у САД говорили да су четници лоши момци - прича Тед и наставља:

- Отац ми је оставио доста слика које је добио од Срба који су се сликали са њим и са којима се спријатељио. Чувам их и сада желим да нађем њихове потомке и лично им се захвалим на свему што су учинили за њега. Имам њихове адресе и надам се да ћу имати среће - испричао је.

У селу Прањани у близини Равне горе отворена је болница за рањене ваздухопловце, а локална висораван Галовића поље претворена је у полетнослетну стазу. У изградњи стазе учествовали су мештани Прањана и припадници Југословенске војске у отаџбини. Радови су извођени у тајности, ноћу, примитивним средствима за рад. У мају 1944. успостављен је ваздушни мост између Прањана и Барија. Током првог лета у Италију је пребачено педесетак савезничких авијатичара.

- Отац ми је причао да је евакуација трајала дуго. Требала им је дозвола четничких команданата да их спроведу из места у место. Ишли су пешке и возом. Знам да ми је помињао нека места у брдима куда су морали да иду да би избегли села због Немаца. Српски дечак му је био водич и њему је мој отац поклонио свој пиштољ колт уз речи: - Дечко, узми га, треба ти више него мени - присећа се Тед очевих речи.

Бомбардовање Србије је америчка срамота!

Тед каже да му је било много тешко када је Србија бомбардована 1999.

- То је америчка срамота! То није смело да се догоди! Генерално, Америка није урадила ништа да помогне у решавању читавог тог хаоса у Босни, на Косову... као ни тада, у том сукобу Тито-Михаиловић САД нису урадиле да помогну српском народу, а требало је - каже он.

ГЗС/Курир

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.414.697 посета
Тренутно на сајту: 561 посетилац(a)