Јанковић: Најмање смо радили на превенцији насиља над женама 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Јанковић: Најмање смо радили на превенцији насиља над женама
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
25.11.2019 | 0 коментар(а)



Свака од 28 жена убијених у породичном и партнерском насиљу од почетка године, опомена је да се најмање
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, фото: ГЗС

радило на превенцији насиља над женама, и поред мера и пуне примене Закона о спречавању насиља у породици који је унапредио систем заштите, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Чињеница је и да у неким случајевима надлежни нису на време реаговали, а органи у ланцу заштите нису сарађивали на адекватан начин, наглашава повереница и истиче да је од велике важности поступање запослених у систему здравствене заштите, повећање стручног особља у центрима за социјални рад и унапређење услуге националне СОС линије за жене жртве насиља.

„Она такође указује да је велики проблем и то што жене жртве насиља годинама трпе и не могу да напусте насилника због тога што финансијски нису обезбеђене, а када то и учине, немају финасијску потпору. Зато оснаживање жена не би смело да буде декларативна фраза, већ им морамо као друштво помоћи кроз различите сервисе подршке - од посла који им је неопходан, до психолошке подршке која је некада најважнија", додаје Јанковић, а наводи се у саопштењу.

Повереница наводи да се о насиљу над женама говори на разним скуповима, да се организују различите акције, осуде су бројне и честе, али се насиље понавља, све бруталније и свирепије, о чему сведоче свакодневни текстови у медијима.

У појединим медијима, наводи, и даље се извештава сензационалистички, и даље се користе речи и изрази који утичу на релативизацију злочина, и даље се крши достојанство и приватност жртве. Убиство жене није "љубав са трагичним крајем", а насилни злочинац није "домаћин човек који се претворио у монструма".

„Посебан проблем представља изношење детаља, сведочења, нагађања и претпоставки, где се готово по правилу, љубомора као мотив за насиље, тумачи као доказ љубави, чиме се индиректно креира атмосфера разумевања за насилнике", истакла је повереница.

Додаје да медији морају бити свесни да знатижеља јавности не може бити изнад јавног интереса, а то је јасна и недвосмислена осуда злочина, закључује повереница уз напомену да ће Повереник за заштиту равноправности наставити да континуирано указује на велики проблем породичног и партнерског насиља у чијем корену је дискриминација жена.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.265.387 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)