Око Титове виле на Златибору, која је под заштитом државе, гради се велики апартмански комплекс 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Око Титове виле на Златибору, која је под заштитом државе, гради се велики апартмански комплекс
Trenutno na sajtu: 448       |       Podeli:
20.05.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Градња великог апартманског комплекса на Златибору у чијем средишту се налази Титова вила која је под заштитом државе,

због чега део јавност негодује и указује на опасност да ће вила тиме бити угрожена, како је речено Данасу у чајетинској општини, одвија се „уз поштовање закона и неопходних дозвола“.Репрезентативни објекат на Палисаду, после Другог светског рата , држава је одузела београдском адвокату Александру Павловићу и претворила га у Титову вилу.

На сајту Туристичке организације Златибор је наведено Јосип Броз Тито у њој „по свој прилици никада није боравио, не рачунајући један кратак ручак у дворишту виле из 1974. године“.

Као Вила Председништва Владе СФРЈ, вила је заштићена као културно добро, а онда је постала власништво РТС-а. У поступку реституције, објекат и припадајуће земљиште су враћени наследнику – једном београдском адвокату који живи у иностранству. Он је вилу, која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, продао фирми која, у њеном непосредним окружењу, гради неколико вишеспратних зграда у оквиру апартманског комплекса под називом „Титова Вила Апартментс & СПА“.

Некадашња шума око виле је посечена, а изнад ње се уздижу зграде са апартманима који се већ нуде на продају и, како је инвеститор најавио, биће усељиви од јуна ове године.

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, која је издала грађевинску дозволу, каже за Данас да Титова вила „није угрожена и да је инвеститор најавио да ће бити обновљена и претворена у музеј“.

Он каже да је инвеститор „Балкан чејс“, који је градњу започео прошлог лета, „морао да добије сагласност краљевачког Завода , да је општинској управи у Чајетини поднео сву потребну документацију у захтеву за издавање грађевинске дозволе, која му је, како додаје, издата и да се градња одвија у складу са планом генералне регулације и прописима“.

„Инвеститор је купио вилу и земљиште од њених наследника, коме је држава вратила ту имовину током реституције. Поднео је неопходну документацију и општина је морала да му изда грађевинску дозволу“, додао је Стаматовић. На питање како је то могуће, када је тај објекат под државном заштитом, он је сугерисао да одговор потражимо у Агенцији за реституцију.

Главно питање је, додаје, зашто држава, за коју наводи да „толико брине о култури и културном наслеђу, није исплатила наследнике и вилу са земљиштем претворила у подручје од културног и историјског значаја, а истовремено је 80 одсто територије Златибора прогласила за парк природе“.

„Сад се неко брине за ту вилу, а поента је у томе што се буни руководство РТС-а, зато што су директори те медијске куће и други привилеговани боравили у вили. Да је РТС улагао у тај објекат, држава је могла да га прогласи за неку врсту парка од културног значаја“, каже Стаматовић.

„Вила је у веома лошем стању и инвеститор је најавио да ће је обновити, заштитити и претворити у музеј, а око кога ће бити посађена стабла. Неке обавезе плаћаће и локалној самоуправи“, поручио је Стаматовић, истакавши да тај објекат никада није био у власништву општине Чајетина, већ државе Србије.

ГЗС/ Данас, Н. Ковачевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


titova vila zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.741.355 посета
Тренутно на сајту: 449 посетилац(a)